Til toppen

Den 10. juni arrangerer vi den første RELÆXT-konserten på Sentralen, i samarbeid med Det Norske Kammerorkester.

Konserten er gratis, og vil finne sted i Marmorsalen, og vil vare i 45 minutter inkludert introduksjon og presentasjon av stykkene fra konferansier.

Publikum som ønsker å reservere en plass til en gruppe, eller har behov for tilrettelegging, kan sende en e-post til eirik@sentralen.no.

Dørene til konsertsalen åpner en time før konsertstart, klokken 11:00, slik at publikummere har god tid til å finne en plass i salen.

Deretter vil det spilles to RELÆXT-konserter i samarbeidet høsten 2024.

Alle kan være publikummer på en RELÆXT-konsert, men opplevelsene er spesielt tilpasset de som er mer komfortable med å delta på, eller har behov for, en kulturopplevelse i avslappede omgivelser.

En avslappet opplevelse

At en konsert er merket med RELÆXT, betyr at det er gjort noen justeringer.

Alle publikummere, og de som ønsker å vite mer om konserten, kan lese den visuelle guiden, som ligger tilgjengelig på nettsiden til Sentralen.

Det gjøres også tekniske tilpasninger på RELÆXT-konserter. Det vil aldri være helt mørkt i salen, og det vil ikke brukes like mye scenelys. Det vil ikke brukes scenerøyk.

Det er lov til å kommentere, snakke høyt, lage lyder, tikse, le, gråte, rope eller være helt stille – akkurat som man vil, under konserten. Det er også lov til å gå på toalettet eller besøke Relæxt-sonen under konserten. Publikum kan når som helst forlate salen om de ønsker det. Alle dører stå åpne under konserten, slik at publikum har mulighet til å gå inn og ut av salen slik som de ønsker.

Det eneste som skal unngås er å hysje på andre publikummere. RELÆXTE forestillinger er en hysj-fri sone.

Vakker klassisk musikk spilt av musikere fra Det Norske Kammerorkester

På den kommende Relæxt-konserten, får du møte Bjarne Magnus Jensen og Audun Sandvik fra Det Norske Kammerorkester i samspill med den anerkjente pianisten Sveinung Bjelland.

Programmet er følgende:

Joseph Haydn: Klavertrio nr. 39, G-dur, 1. sats

J. S Bach, Luigi Boccherini, W. A. Mozart, tradisjonell musikk: Medley fra filmen «Master & Commander»

Tradisjonell musikk: Bruremarsj fra Lødingen og J.S. Bach Cellosuite Nr. 1 i G.dur

J. S Bach: Goldbergvariasjonene, BWV 988: Aria

Ole Bull: Sæterjentens søndag

Felix Mendelssohn: Klavertrio nr 1 I d-moll, Op. 49.2. sats

Antonin Dvorak: Humoresque, Op. 101. No. 7

Les den visuelle guiden til konserten den 10. juni

Se dokumentaren om RELÆXTe kulturopplevelser

RELÆXT er basert på ‘Relaxed Performance’ – et tilbud som har vært utviklet og tilbudt siden tidlig på1990-tallet ved flere britiske teatre. RELÆXT-forestillinger tilrettelegger kulturelle opplevelser for å gjøre dem mer tilgjengelig for alle, spesielt de som synes det er utfordrende å delta i vanlige forestillinger og konserter.

RELÆXT i Norge er utviklet i samarbeid med Habiliteringstjenesten for barn og unge ved UNN, Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes fellesorganisasjon. Hålogaland Teater var de første som introduserte dette konseptet her i landet, da de etablerte prosjektet RELÆXT Teater i 2020. Nordlysfestivalen, Tromsø Internasjonale Filmfestival, Aurora Tromsø kino og Arktisk Filharmoni har fulgt etter. I Oslo tilbys RELÆXT-opplevelser på Kloden Teater, av Go Figure! Festival og Coda.

Filmskaper Terje Rafaelsen har laget en dokumentar in RELÆXT. Du kan se den under.