Til toppen

Tilbake

Norsk
English

Ikke gå glipp av sommerens teaterhøydeblikk for barn! Madam Pysj presenterer: Påkemon (med Å)!

Gratis

Æsj Ketchup er blitt 10 år, og dette betyr at han endelig er gammel nok til å bli Pokémontrener. Men hva skjer når de rare dyrene ikke vil inn i ballen sin, og Æsj både må ta vare på vennskap og redde verden?

Som en del av Sentralens gratis sommertilbud for barn skal teaterkompaniet Madam Pysj fylle gata med latter, fargerike Påkemon og masse action. De har tatt den kjente fortellingen om pokemontreneren «Æsj Ketchup», plukket den fra hverandre, og satt den sammen til noe nytt. Lurer du på hva du og familien skal finne på i sommer? Da vil vi anbefale deg å ta turen innom Sentralen for å se denne tøysete og tullete forestillingen!

Madam Pysj ble grunnlagt av Joakim Borgen og Bror Kristiansen. De har holdt på siden 2013 og kom seg ut av Østfoldområdet med suksessforestillingen Star Wårs (med Å). Denne forestillingen tok virkelig av og har blitt spilt i hele landet! Forestillingen, som var den første i deres «med Å» serie, reiste rundt i hele Norge med Den kulturelle Skolesekken og ble vist på blant annet Miniøya og Sentralen. Oppfølgeren til Star Wårs (med Å) kom i 2020 og spilte på en annen velkjent historie – nemlig Harry Påtter (med Å). Nå er endelig den tredje forestillingen i serien klar og kan sees på Sentralen hele sommeren.

 

Sentralen har snakket med Oda Djuplasti, William Arnø, Tora Dietrichson, Nils Oortwijn og Peder Kaalstad som er skuespillere i forestillingen samt Jonas Andersen Sandvik (regi) og Sindre Hansen (manus). De har fortalt hva som ligger bak både forestillingen og kompaniets filosofi.

Kompaniet leker seg med kjente historier som vi alle kan relatere til. Gjennom produksjonen plukker de historiene og karakterene fra hverandre og setter de sammen igjen til noe som er gjenkjennelig, men også helt nytt. Under samtalen Sentralen hadde med MadamPysj forklarer de at det er noen fordeler med å bruke velkjente historier som basis for forestillinger. Siden publikum (nesten) alltid er godt kjent med historiene trenger de ikke bruke dyrebar tid på å bygge opp karakterer og plott. De kan gå rett på, tøyse, tulle og parodiere.

Når Sentralen snakket med Madam Pysj fikk vi vite mer om filosofien som ligger bak deres produksjoner. Den er ikke så pretensiøs og moralsk som man kanskje forventer av et teaterkompani. Deres mål er nemlig å gi glede til barn. De vil vise at teater kan være jovialt og tøysete, at kultur kan handle om å ha det gøy. Kompaniet tror det er bra for barn å se voksne som ikke tar seg selv så høytidelig. Dette kommer godt frem når man ser deres fremføring.

Kompaniet har mange års erfaring med å spille foran barn og lar barna bli en del av forestillingen. Det ligger enormt med tid og hardt arbeid bak forestillingene. De bruker kun to uker med prøvespilling før forestillingen settes til liv foran publikum. Resten av forestillingen utvikler seg i møte med tilskuerne, noe som gjør at fremførelsen av teaterstykket blir som en lek mellom skuespillerne og barna. Madam Pysj lager et rom hvor barn får være barn, hvor det ikke gjør noe at de kommenterer, sitter urolig eller snakker høyt.

Madam Pysj fokuserer på å gi barn en annerledes teateropplevelse. Rett og slett en introduksjon til teater og scenekunst som viser at kultur kan være så mangt: At det ikke trenger å være stille og strengt, men heller uhøytidelig og gøy. Selv om hovedmålet til kompaniet er å gi glede til barn har Påkemon (med Å) en fin moralsk undertone: hvordan man kan finne og ta vare på vennskap. De er også bevisste på at det ikke er bare barn som skal se stykket og har derfor inkludert elementer som gjør forestillingen underholdene for voksne. Dette er med på å bidra til en felleskapssfølelse – at både store og små i familien har hatt en opplevelse som alle har satt pris på sammen.

Påkemon (med Å) er en del av Sentralen sitt UNG program. Siden kompaniet er en kulturprodusent og lager kulturopplevelser for barn og unge har de fått støtte av Sentralen og Sparebankstiftelsen. I den forbindelse har de hatt preproduksjon og prøvespilling på Sentralen før premieren. Nysgjerrig på hvordan dette foregikk? Sjekk ut bildene nederst i artikkelen!

 

Påkemon (med Å) hadde premiere på Sentralen den 8. juli og spilles hver lørdag ute i gata klokken 12:00 og 14:00 til og med den 5. august. Forestillingen er helt gratis.

Blir det dårlig vær vil arrangementet holdes innendørs.

 

Regi: Joakim Borgen og Jonas Andersen Sandvik

 

Skuespillere: Oda Djuplasti, William Arnø, Tora Dietrichson, Nils Oortwijn og Peder Kaalstad

 

Manus: Joakim Borgen, Bror Kristiansen og Sindre Hansen

 

Kostymer, scenografi og rekvisitter: Freya Busby

 

Lyddesign: Bror Kristiansen

 

Musikk: Håvard Gressum Antonsen

No items found.