Om oss

Sentralen er hele Oslos hus for ideer, samspill og gode opplevelser.

Sentralen er et allsidig arrangementshus i hjertet av Kvadraturen, i Norges eldste sparebankbygg. I historiske lokaler, med fleksibelt vertskap og bred kompetanse jobber vi for å gi kreativitet og gode idéer rom til å utfolde seg fritt. Vi tilbyr alt fra arrangementslokaler, produksjonsrom og møterom.
Huset vårt er også hjemmet til over 400 kreative og nytenkende mennesker som holder til i våre kontorlokaler der vi tilbyr ekstra gunstige leieavtaler for festivaler, orkestre, dansekompanier og andre kulturprodusenter. I våre to øverste etasjer finner man SoCentral som er Oslos mest spennende møteplass for samfunnsinnovasjon og sosialt entreprenørskap. 

Sentralen eies av Sparebankstiftelsen DNB og skal gjennom aktiviteten vi huser støtte oppunder stiftelsens visjon om å utløse gode krefter. En måte vi bidrar til dette på er å tilby gode rabatter for formålsnær virksomhet. 

Kontaktinfo her

Sentralen UNG

Sentralens satsning på barn og unge

Sentralen UNG er husets egenleieordning som gir gunstige utleiebetingelser til arrangører med barn og unge mellom 0 – 19 år som sin primære målgruppe.

Med denne ordningen håper vi å kunne være en aktuell arena i byen for denne målgruppen, som er en av Sentralens hovedsatsningsområder.

Ordningen er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og tilbyr UNG-arrangører fri leie av lokale, samt teknisk utstyr og teknikere fra huset etter behov. Arrangementene til Sentralen UNG fyller i dag omtrent 40% av Sentralens totale programinnhold. Disse inkluderer en bred portefølje av aktiviteter som bl.a. barne- og ungdomsteater, konserter, danseprøver- og forestillinger, kreative workshops, sommerleir, kurs, debatter og mye mer.

Har du en god idé Sentralen UNG kan gi rom for?
Ta kontakt med ung@sentralen.no og fortell oss mer!
Vi ser alltid etter gode prosjekter som gir alle barn og unge muligheten til å delta, oppleve, påvirke og ta plass.

Sentralen INK

Sentralens helsatsning på mangfold og inkludering

Mangfold og inkludering er ett av seks satsningsområder i strategiplanen til Sentralen. Vårt verdigrunnlag bygger på inkludering, imøtekommenhet, nysgjerrighet og å være ansvarsfull. Derfor valgte vi å etablere en strategigruppeledet av Ammal Ahmed Haj Mohamed som jobber målrettet med mangfold og inkludering sammen med resten av administrasjonen.

Mangfold og inkludering krever aktiv handling og holdningsarbeid. Sentralen skal være et åpent hus for kreativitet, kultur og samfunnsinnovasjon. Vi vet at et mangfold av kreative stemmer, publikum, beboere, kunder og ansatte er en essensiell drivkraft for kreativitet, innovasjon og problemløsning. Vi har tro på at bakgrunns- og erfaringsmangfold styrker utviklingen av kulturlivet og innovasjonen i et samfunn som stadig blir mer mangfoldig. Sentralen skal være en arena som speiler befolkningen.

Sentralen Mat

Sentralen har både restaurant, kafe og pizzeria, samt servering til hele husets møter og arrangementer.

SentralenMat logo

I hjertet av huset, nemlig Vinterhagen & Kafeen, kan du både dele en pizza med venner med noe godt i glasset før konsert, eller tilbringe dagen lang med din bærbare laptop og kollegaer eller medstudenter.

Husets serveringssted har blitt en populær møteplass for mange, hvor aktiviteten mellom veggene på huset skaper en inspirerende atmosfære for gode samtaler og kreativitet.

Med oss på laget har vi noen av Norges mest spennende kokker til å stå for serveringen av mat og drikke i restauranten og kaféen i 1. etasje.

Les mer om LAVA OSLO her eller book bord direkte her.

Fra og med september utvider vi den sosiale møteplassen fra gateplan til himmelen! På toppen av bygget kommer det en fantastisk takterrasse med serveringstilbud! Vi gleder oss til å ønske deg velkommen hit, som forbigående, konsertgjenger eller arrangør. I mellomtiden kan du nyte et godt selskap på vår hyggelige uteservering i Øvre Slottsgate 3 gjennom hele sommeren.

Kafeen er åpen mandag-fredag 09.00-15.30. Restauranten vår er midlertidlig stengt, men åpner igjen innen kort tid!

SoCentral

Skaper nye løsninger som kan endre samfunet

SoCentral logo

SoCentral samarbeider med kommuner, næringsliv og innbyggere som vil utvikle et mer bærekraftig samfunn, og er vertskap for et stort og sammensatt samfunns- og innovasjonsmiljø som har kontorer i 5. og 6. etasje. 

I likhet med kulturprodusentene i etasjene under, utløser også disse beboerne gode krefter i tråd med Sparebankstiftelsen DNBs formål. De skaper møteplasser for tilhørighet og fellesskap, fremmer mestring og læring hos unge individer, utvikler rollemodeller og engasjerer til dugnad og medvirkning, for å nevne noe.

Les mer om medlemmene og arbeidet på SoCentral sin egen hjemmeside.

Sentralens beboere

Et hjem for Oslos kulturprodusenter

I husets tredje og fjerde etasje vendt mot Tollbugata har vi kontorplasser til kulturprodusenter, ensembler, orkestre, festivaler og andre aktører som produserer et kunstnerisk uttrykk som presenteres for et publikum. Her sitter etablerte institusjoner side om side med aktører i oppstartsfasen, med tilgang til et større fellesskap i sin arbeidshverdag.

Disse organisasjonene bidrar også stort til innholdet på huset forøvrig, med verksteder, møter og arrangementer for både unge og voksne kulturinteresserte. 

Pil for å åpne informasjonsboks

Våre beboere

SoCentral logo

So Central

SoCentral logo

UNG

SoCentral logo

Produsent 3

SoCentral logo

Produsent 4

SoCentral logo

Produsent 5

SoCentral logo

Produsent 6

SoCentral logo

Produsent 7

SoCentral logo

Produsent 8

SoCentral logo

Produsent 9

SoCentral logo

Produsent 10

SoCentral logo

Produsent 11

SoCentral logo

Produsent 12

Historien bak bygget

Fra sparebank til møtested for kultur og innovasjon

”Denne bank vil stå til evige tider, hvis den ikke blir sprengt ved trykk innenfra.”

- Arkitekt Henrik Nissen ved åpningen av Christiania Sparebank, 14.april 1901.

Sparebanken har ”ved trykk innenfra”, blitt til kultur- og innovasjonshuset Sentralen. De gamle bygningene i Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30, som sammen utgjorde hovedkontoret til Christiania Sparebank i Kvadraturen, er renovert og slått sammen. Christiania Sparebank ble etablert i 1822. Banken var først og fremt et sosialt tiltak som et tilbud til byens arbeiderklasse og var Norges første sparebank. Store deler av bankens overskudd ble brukt på sosiale prosjekter i hovedstaden. Overskuddet bidro til å finansiere blant andre Slottet, Stortinget, Universitetet, Børsen, Norges Bank, Logen og Oscarshall, i tillegg til bankens eget hovedkontor som ble reist i 1898.

Glimt fra bankbyggets historie
Bygningen som nå utgjør Sentralen var opprinnelig to sammenhengende bygninger, Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30. Byggene er blitt åpnet opp og koblet sammen. Henrik Nissens bankbygg i Øvre Slottsgate 3 markerer et stilskifte i norsk arkitektur der elementer fra nyrenessansen blandes med klare nasjonalromantiske ideer. 

Fasaden er i en blanding av granitt, klebersten og marmor. Bygd inn i veggene er det tett i tett med jernbaneskinner som skulle stenge ute eventuelle røvere som forsøkte å grave seg inn.

Sjekk ut bildene av bygget gjennom tidene!

Welhaven og Asbjørnsens stamsted
Bygningen med kontorer og serveringssteder som vender mot Tollbugata ble i 1901 reist som en da tidstypisk forretningsgård, tegnet av arkitekt Ivar Cock, som senere skulle tegne Hotel Continental. 

På denne tomten lå opprinnelig en bygård oppført i 1689, og fra tidlig på 1800-tallet ble huset kjent som Thronsens hotell og var en hjørnestein for byens kultur- og uteliv. Her vanket blant andre eventyrsamleren Peter Chr. Asbjørnsen og dikteren Johan Sebastian Welhaven. Det ble drevet kunstforlag, atelier, kafé, hotell og melkebutikk i bygget. Det er med andre ord ikke første gang ordskifte, kulturopplevelser og idéskaping har funnet sted i dette området.

Fyller et kulturelt tomrom
Prosjektet Sentralen begynte med at Sparebankstiftelsen DNB i 2007 kjøpte bygningene av banken DNB. Etter hvert kom ideen om å bruke huset som en del av stiftelsens allmennyttige virksomhet. Sentralens funksjon og hvem som skulle bruke huset ble kartlagt i samråd med bruker- og fokusgrupper og gjennom mer enn 200 intervjuer i perioden 2009-2013.

Resultatet av disse kartleggingene viste at Oslo hadde et behov for en åpen møte- og arbeidsplass for kulturprodusenter. Videre i prosessen ble det også bestemt at Sentralen skulle bli et hus for innovatører som arbeider med å finne nye løsninger på utfordringer i samfunnet.

Pilotprosjekt siden 2013
For å kartlegge potensielle behov og utfordringer med drift av et slikt hus, etablerte Sparebankstiftelsen DNB i 2013 et pilotprosjekt der kulturprodusenter og samfunnsinnovatører fikk sitte i åpent landskap. Pilotprosjektet foregikk først i Marmorsalen i Øvre Slottsgate 3, og ble flyttet til Tjersland-gården i Skippergata 22 når totalrenoveringen av bankbygningen startet i juni 2014. 

Ved inngangen til 2016 satt det i Skippergata 120 kulturprodusenter og samfunnsinnovatører som sammen utgjorde de fremtidige beboerne som i februar 2016 flyttet inn i Sentralen.

Dokumentaristene i Fri Film fulgte byggeprosjektet og Sentralens pilotprosjekt det siste året før Sentralen ble ferdigstilt og åpnet 1. mars 2016.

Marmorsalen

Kunsten på Sentralen

Vi er stolte over å ha noen av Norges mest anerkjente kunstnere representert i huset vårt.

Da vi åpnet Sentralen i 2016 ble fem kunstnere engasjert for utsmykning på huset; Vanessa Baird, Hanne Friis, Jan Christensen & Marius Dahl, Are Mokkelbost og Camilla Løw.

De sto relativt fritt til å velge hvilket område av det 12.000 kvadratmeter store bygget vårt de kunne tenke seg å utsmykke, og hvilket uttrykk arbeidet skulle ha. Vi er stolte over å ha noen av Norges mest anerkjente kunstnere representert i huset vårt, og ikke minst at disse kunstverkene er tilgjengelige for alle som kommer på besøk! 

Glassmalerier av Are Mokkelbost

Are Mokkelbost
Tre glassmalerier av Are Mokkelbost setter sitt lyspreg på Sentralens to serveringssteder i 1. etasje.

Enten du er gjest eller forbipasserende kan du oppleve tre store heldekkende glassmalerier i de store vinduene til Sentralens kafé og restaurant.

Bildene er transparente slik at man kan se gjennom dem og inn i Sentralen.

Are Mokkelbost (f.1976) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo fra 1997 til 2002. Han er kanskje mest kjent for sine detaljrike og poetiske collager som er ekstremt detaljrike og storslagne. Han bruker materialer fra magasiner og blader, men har også jobbet med glass og tekstil. I tillegg til å være billedkunstner, er Mokkelbost også musiker og komponist og spiller i flere band.

Mokkelbost har blant annet stilt ut i Antwerpen, Paris, New York, Rotterdam, Oslo, Moss og Los Angeles. Han er innkjøpt av blant andre DNB, UD, Hydro, Kunst på Arbeidsplassen og Henie Onstad Kunstsenter (gjennom Kunstgaven, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB).

Camilla Løw
Over baren i marmoralsen har Camilla Løw satt sitt særegne preg på Sentralens største scene. Fra Marmorsalens tak henger tre lysinstallasjoner i neonrør, plassert over baren. Lampene er formet som lyn og er tre meter lange. Det minimalistiske og rene uttrykket står i sterk kontrast til byggets massive, barokke arkitektur. Verket har fått tittelen Oscillations, og Løw knytter det til sangen med samme navn av bandet Silver apples.

Camilla Løw (f.1976) er utdannet ved Glasgow School of Art fra 1998 til 2001. Siden har hun blant annet stilt ut i Edinburgh, San Francisco, Paris, Malmø, Berlin, London, Bergen, New York, Køln, Athen og Stockholm. I 2012 hadde hun en separatutstilling i Museet for Samtidskunst i Oslo. Løw jobber ofte med klare primærfarger og geometriske former og strukturer. 

Hun bruker gjerne grunnformene sirkel, kube og triangel, og flere av hennes skulpturer er i materialer som pleksiglass, stål, tre, plastikk og betong.

Løw er representert ved galleriene Elastic i Malmø og Jack Henley i New York, og hennes verker har blant annet blitt kjøpt inn til Henie Onstad Kunstsenters skulpturpark gjennom Kunstgaven, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Løw var den første som mottok Statoils kunstnerstipend i 2007.

Oscillations
- Camilla Løw

Ikaroskomplekset
- Christensen & Dahl

Jan Christensen & Marius Dahl
Verket i Vinterhagen tar aktivt i bruk arkitekturen i Sentralens fysiske kjerne og har en innebygd bruksfunksjon. Det kan ved første øyekast se ut som en del av trappeverket og er i samme materiale som gelenderet. Installasjonen følger rekkverket oppover, men løsriver seg etter hvert og tar flere og egne veier oppover mot taket. Verket har fått tittelen Ikaroskomplekset og henviser til myten om Ikaros, som i gresk mytologi var sønn av håndverkeren og kunstneren Diadalos. Sammen skulle de rømme fra fangenskap ved hjelp av vinger laget av voks og fjær. I mot sin fars råd om å fly i omveier etter han, fløy Ikaros for nære solen, og hans vinger smeltet og han druknet i havet.

«Helheten kan leses som et bilde på at den korteste veien til målet i en kreativ prosess, ikke nødvendigvis er en rett linje» - Christensen, Dahl.

Jan Christensen (f.1977) er utdannet ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo fra 1997 til 2000. Han har et variert kunstnerskap og arbeider innen mange ulike medier og teknikker, blant annet skulptur, maleri, tegning og foto, ofte i store formater. Christensen har hatt en rekke separatutstillinger både i Norge og utlandet, blant annet i New York, Berlin, Oslo, Bern, Bergen, München, Kristiansand, Viborg, Moss og Drammen. 

Christensen samarbeider ofte med Marius Dahl (f.1969), og de har sammen levert en lang rekke kunstprosjekter i offentlig og privat sammenheng i Norge. Dahl har tidligere vært bosatt 15 år i Istanbul i 15 år, og har deltatt i mange utstillingsprosjekter i Tyrkia. Galleri Ask, Åsgårdstrand (soloutstilling) og Stipendutstillingen 2015 ved Buskerud Kunstsenter i Drammen er blant stedene han har hatt utstillinger i Norge.

Hanne Friis 
Da Hanne Friis besøkte Sentralen første gang, fikk hun en idé om at hun ville lage en skulptur i gull. Ideen springer ut fra både byggets historie som banklokale, der den rommet folks verdier og sparepenger, til det fremtidige kulturbygget som vil romme verdier av en helt annen art.

«Med gullfarget tekstil som utgangspunkt, vil jeg lage et åpent verk som kan gi mange ulike og motsetningsfulle assosiasjoner og tanker. Det kan handle om hva verdi er, om å vite prisen på alt, men ikke verdien av noe, eller forskjellen på ekte og uekte vare. Det er ikke gull i alt som glitrer.” - Hanne Friis

Skulpturen er plassert i foajéområde bak Forstanderskapssalen der gullet formelig vokser ut av området hvor vegg og tak møtes. Som så mange ganger før spiller Friis på ambivalensen mellom det forføreriske og det groteske. Resten av rommet er i rå betong og har et røft uttrykk som står i kontrast til den skinnende og sanselige gullskulpturen. 

Hanne Friis (f.1972) er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim fra 1992 til 1996 innen maleri og skulptur, men er mest kjent for sine skulpturelle arbeider i tekstil. Hun jobber med tidkrevende håndarbeidsteknikker der metervis av tekstil foldes, sys eller vikles sammen til kompakte, organiske skulpturer som gir en opplevelse av vekst og forandring. Arbeidene hennes er innkjøpt av flere norske museer og samlinger som for eksempel KODE Bergen, Nordenfjelske Kunstmuseum og Statoil. I de seneste årene har hun markert seg med tekstilverk i flere store utstillinger som på Henie Onstad Kunstsenter (2014), Liljevalchs Konsthall i Stockholm (2014), Lillehammer Kunstmuseum (2013) og i Vigelandsmuseet (2013).

Growing Gold
- Hanne Friis

The Ocean
- Vanessa Baird

Vanessa Baird
Vanessa Baird har utsmykket passasjen utenfor Gymsalen i 4. etasje, Galleriet.

I rommet som har fått navnet Galleriet har Baird valgt å male et veggmaleri direkte på veggen mellom vindusrekken som er ca. 10 meter langt. Baird har malt havet med horisonten rett over vinduene og sandstrand lengst ned mot gulvet. I vannet flyter mennesker og redningsringer. På stranden er det skylt opp ulike personlige eiendeler; kofferter, sko, smykker og mobiltelefoner. Noen varmer seg rundt et bål, og en jente ser utover havet mot dem som kommer svømmende mot stranda – og mot oss som betrakter verket. Veggmaleriet gir sterke assosiasjoner til den enorme tragedien som utspilles i Middelhavet igjen og igjen, der mennesker risikerer livet på flukt fra krigen i Syria.

Vanessa Baird (f. 1963) er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole fra 1982 til 1985 og har en MA fra Royal College of Art i London. Hun arbeider hovedsakelig med tegning og maleri på papir, både i små og store formater. Arbeidene hennes er ofte i lyse, harmoniske toner og valører, men med en mørk og urovekkende undertone i detaljrike, surrealistiske eventyrverdener. Baird vant Klassekampens Kulturpris i 2013 og ble tildelt Lorck Shieve kunstpris for 2015.

Oss som jobber her

Bli kjent med oss

Alf Magnus er hussjef.

Alf Magnus Reistad

Daglig leder

alf.magnus@sentralen.no

Alf Magnus er hussjef.

Robert er hovedansvarlig for salg og booking.

Robert Hörnfeldt

Salg og bookingleder

robert@sentralen.no

Robert er hovedansvarlig for salg og booking.

Vilde jobber med booking og utleie av Sentralens saler.

Vilde Frafjord Strømsvåg

Bookingkoordinator

booking@sentralen.no

Vilde jobber med booking og utleie av Sentralens saler.

Katrine jobber med utleie av Sentralens møterom.

Katrine Hovelstuen

Bookingmedarbeider

booking@sentralen.no

Katrine jobber med utleie av Sentralens møterom.

Katrine booker og koordinerer våre arrangementer for barn og unge.

Katrine Neerland Dodd

Program- og bookingansvarlig, barn og unge

ung@sentralen.no

Katrine booker og koordinerer våre arrangementer for barn og unge.

Rikke er hovedansvarlig for markedsføring og kommunikasjon

Rikke Haakenstuen

Leder Marked- og kommunikasjon

rikke@sentralen.no

Rikke er hovedansvarlig for markedsføring og kommunikasjon

Lisa jobber med digital markedsføring og sosiale medier

Lisa Skylstad Knutsen

Digital Markedsføring / Kommunikasjonsmedarbeider

lisa@sentralen.no

Lisa jobber med digital markedsføring og sosiale medier

Eline jobber med innholdsproduksjon for markedsføring og kommunikasjon på Sentralen

Eline Aunmo

Innholdsprodusent / Kommunikasjonsmedarbeider

eline@sentralen.no

Eline jobber med innholdsproduksjon for markedsføring og kommunikasjon på Sentralen

Mina er hovedansvarlig for arrangementer og produksjoner

Mina Eriksen Smedberg

Arrangements- og produksjonsleder

produksjon@sentralen.no

Mina er hovedansvarlig for arrangementer og produksjoner

Anette er arrangementsansvarlig i Vinterhagen, Forstanderskapssalen, Hvelvet og Studio 1 og 2. Hun er i tillegg ansvarlig for fakturering og jobber med billettsalg og billettinformasjon..

Anette Johansen

Produsent

produksjon@sentralen.no

Anette er arrangementsansvarlig i Vinterhagen, Forstanderskapssalen, Hvelvet og Studio 1 og 2. Hun er i tillegg ansvarlig for fakturering og jobber med billettsalg og billettinformasjon..

Anette er arrangementsansvarlig for Produksjonsrom 1 og 3, Gymsalen og digitale arrangementer på Kanal Sentralen. Hun er i tillegg ansvarlig for billettsalg og billettinformasjon.

Anette Gjone

Produsent

produksjon@sentralen.no

Anette er arrangementsansvarlig for Produksjonsrom 1 og 3, Gymsalen og digitale arrangementer på Kanal Sentralen. Hun er i tillegg ansvarlig for billettsalg og billettinformasjon.

Ammal Ahmed Haj Mohamed

Produsent, og strategiansvarlig for inkludering og mangfold

ammal@sentralen.no

Jaou Gou er ansvarlig for Barnas verksted, i tillegg til å arbeide med arrangementsavvikling, kundeservice og drift.

Jaou Gou Abdellah

Vertskap

jaougou@sentralen.no

Jaou Gou er ansvarlig for Barnas verksted, i tillegg til å arbeide med arrangementsavvikling, kundeservice og drift.

Anders er hovedansvarlig for teknisk drift tilknyttet arrangementer.

Anders Aasebøe

Teknisk leder

anders@sentralen.no

Anders er hovedansvarlig for teknisk drift tilknyttet arrangementer.

Richard har ansvar for planlegging av teknikk til arrangementer.

Richard de Freitas

Teknisk produsent

richard@sentralen.no

Richard har ansvar for planlegging av teknikk til arrangementer.

Nicolai er hovedansvarlig for vedlikehold og drift av bygningene som utgjør Sentralen.

Nicolai Åsend

Driftsansvarlig

nicolai@sentralen.no

Nicolai er hovedansvarlig for vedlikehold og drift av bygningene som utgjør Sentralen.

Therése Selvaag Smerud

Bookingmedarbeider

Jorge er ansvarlig for møteromservice, i tillegg til å arbeide med arrangementsavvikling og drift.

Jorge Yela Lopez

Driftskoordinator

jorge@sentralen.no

Jorge er ansvarlig for møteromservice, i tillegg til å arbeide med arrangementsavvikling og drift.

Emma Damskau

Marked og kommunikasjonsmedarbeider (i permisjon)