Til toppen

Tilbake

Norsk
English

6 kunstverk på Sentralen

På Sentralen finnes det flere spennende kunstverk laget av noen av Norges mest anerkjente kunstnere

Da Sentralen åpnet i 2016 ble fem kunstnere engasjert for utsmykning på huset. De sto relativt fritt til å velge hvilket område av det 12.000 kvadratmeter store bygget vårt de kunne tenke seg å utsmykke, og hvilket uttrykk arbeidet skulle ha. Da takterrassen åpnet våren 2022 fikk Sentralen sitt sjette kunstverk, også lagd eksklusivt for Sentralen. Alle disse kunstverkene er tilgjengelige for alle som kommer på besøk, og her finner du en oversikt over de alle.

1. Glassmalerier i restauranten og kaféen

Glassmalerier av Are Mokkelbost i første etasje på Sentralen. Foto: Jon Benjamin Tallerås.

Fra utsiden av Sentralen har du kanskje lagt merke til de fargerike vinduene i restauranten og kaféen i første etasje? Dette er tre glassmalerier av billedkunstner Are Mokkelbost. Mokkelbost er kjent for sine detaljrike og storslagne verker, og disse glassmaleriene er intet unntak. De kan oppleves både fra utsiden og innsiden av Sentralen, og er transparente slik at man også kan se gjennom de.

2. Lysinstallasjon i Marmorsalen

Oscillations av Camilla Løw i Marmorsalen. Foto: Lars Petter Pettersen.

Over baren i Marmorsalen henger det tre neonrør formet som lyn. Disse lynene er tre meter lange, og lyser alltid. De kan sees når du er på konsert i Marmorsalen, eller fra utsiden av huset om gardinene er trukket fra. Verket er av Camilla Løw, og har fått navnet Oscillations etter sangen med samme navn av bandet Silver Apples.

3. Veggmaleri på takterrassen

Anette Moi har malt veggmaleriet på baren til Mynt. Foto: Katrine Lunke

Våren 2022 fikk Sentralen sitt sjette kunstverk i forbindelse med åpningen av den nye takterrassen. Baren på Mynt ble livet opp med pastellfarger, Sentralens egne turkisfarge og Anette Moi sine velkjente illustrasjoner. Veggmaleriet er malt rett på veggen, og prosessen kan du se her.

4. Ikaroskomplekset i Vinterhagen

Ikaroskomplekset av Jan Christensen og Marius Dahl. Foto: Lars Petter Pettersen.

De røde rørene som strekker seg oppover veggen i Vinterhagen er ikke bare en del av gelenderet i trappeverket, men også et kunstverk av Jan Christensen og Marius Dahl. Verket har fått navnet Ikaroskomplekset etter myten om Ikaros, og symboliserer at den korteste veien til målet i en kreativ prosess, ikke nødvendigvis er en rett linje. Ikaroskomplekset kan sees i Vinterhagen når som helst innen Sentralens åpningstider.

5. Growing Gold i Gullhallen

Growing Gold av Hanne Friis i Gullhallen. Foto: Katrine Lunke.

I enden av Gullhallen vokser det gull ut av taket og nedover den rå betongveggen. Kunstneren Hanne Friis ble inspirert til å lage skulpturen første gang hun besøkte Sentralen, og gullet symboliserer verdiene som en gang ble lagret da Sentralen var en bank, og de kommende verdiene huset vil romme som kulturbygg. Verket er laget av gullfarget tekstil, og kan sees i Gullhallen hver eneste dag.

6. Veggmaleri i Galleriet

The Ocean av Vanessa Baird i Galleriet.

Visste du at passasjen utenfor Gymsalen i etasje 4+ kalles Galleriet? Det er fordi det rommer et 10 meter langt veggmaleri, malt direkte på veggen av kunstneren Vanessa Baird. Veggmaleriet illustrerer havet og en sandstrand med ulike personlige eiendeler som sko, smykker og mobiler, og gir assosiasjoner til Middelhavet og flukten fra krigen i Syria.

Du kan lese mer om de ulike kunstverkene og kunstnerne her.

No items found.