Tilbake

VoxLAB VårFEST 2021: The Extended Voice

Tuesday

24

.

August

2021

19:00

Marmorsalen

Kjøp billett

Status

0

365

Foreningen VoxLAB arrangerer VårFEST for tredje år på rad og årets åpningskonsert er med Franziska Baumann (Sveits), Nordic Voices/Electric Audio Unit, Natasha Barrett, Ruth Wilhelmine Meyer og Alex Nowitz (Tyskland).

Artistene på kveldens program utforsker de mange mulighetene for endrede vokale uttrykk. Ved å utvide den menneskelige stemmen gjennom elektronisk prosessering i sanntid og flerkanals lyddiffusjon, skaper de soniske avatarer og vokalsimulacra for å utforske rom, tid og materie.

URPREMIERE
«Altered States I: Coastal Waters»
«Altered States II: A Forest of Their Own»
Komponist, live spatialisering, EAU samarbeidspartner: Natasha Barrett
Utøvere: Nordic Voices - Tone Elisabeth Braaten, Ingrid Hanken, Ebba Rydh, Per Kristian
Amundrød, Frank Havrøy, Rolf Magne Asser

«Altered States» er en samling verker som uttrykker naturen som forsvarer seg mot menneskelige forstyrrelser, og finner en ny tilstand i 'omhumaniseringen' av den akustiske og elektroniske stemmen.

«Altered States» er komponert for - og bestilt av vokalensemblet Nordic Voices med støtte fra Norsk kulturråd.

Nordic Voices
Kunstnerisk kreativitet, allsidighet, teknisk presisjon - disse er de viktigste ingrediensene i den perfekte oppskriften på et scenekunstensemble. En annen aspekt er den ubeskrivelige del som vi pleier å kalle publikumsappell, som gjør bildet komplett. Dette er nettopp elementene som utgjør Nordic Voices, en a cappella gruppe med seks stemmer. De er ettertraktet ikke bare i Norge, men også i Japan, Canada, Bolivia og USA.

«WAYS of BREATH»
Komponist/vokal utøver: Ruth Wilhelmine Meyer
Utøver, live spatialisering/EAU samarbeidspartner: Natasha Barrett

En viktig del av det vokalkunstneriske prosjektet til Ruth Wilhelmine Meyer er å utforske klangens egen fortelling. I kveldens verk vil hun utforske mulige fortellinger i hvit støy som inneholder elementer fra både pust, vind og ånd- alle grunnelementer i levende eksistens. Verket har fått aktualitet gjennom siste års felles erfaringer i verden, hvor menneskene har 2 blitt forhindret fra å puste fritt når de har møttes. Hva gjør det med kroppene våre, hva gjør det med  kommunikasjonen mellom oss, og med hvordan vi tenker.

NORGESPREMIERE
«Vocal Space Lines - for stemme, strofonion og fire høyttalere»
Komponist/vokalutøver, tale- og geststyrt live elektronikk (strofonion): Alex Nowitz (Tyskland)

Verket Vocal Space Lines ble inspirert av Bauhaus-kunstneren Oscar Schlemmer, som fokuserte på å øke utøverens bevissthet rundt romfølelse og lek. Ved å bruke geststyrt live-elektronikk og ved hjelp av en spesialbygd strofonion utviklet på STEIM i Amsterdam, kan komponisten/performance artisten bevege seg fritt. Komponisten skriver: ”Jeg vil utydeliggjøre skillelinjene mellom kunstdisipliner, slik at utøveren kan bli en lyddanser som strekker seg mot å gjøre lyden visuell og forståelig.” Vocal Space Lines hadde premiere på Kunstakademiet i Berlin 18. januar 2019, bestilt av festivalen ‘100 Years of Bauhaus’.

NORGESPREMIERE
«Gravity pleasures - for stemme og geststyrt live elektronikk»
Komponist og utøver: Franziska Baumann (Sveits)

Franziska Baumann er en internasjonalt anerkjent vokalist-utøver-komponist. Hun jobber i mange forskjellige felt som inkluderer fri improvisasjon, akustisk vokal performance, performance art med live elektronikk, lydinstallasjoner og interdisiplinært arbeid. Med hennes fire-oktav stemme utforsker hun den menneskelige stemmen som et flerlagsinstrument som ekspanderer tradisjonelle grenser og lager verk i krysningen mellom stemme og gester, rom og live-elektronikk, i et forsøk på å oppdage og veve sammen nye perspektiver.

Programmet er kuratert i samarbeid med EAU - Electric Audio Unit.

For mer info om artistene gå til: https://www.facebook.com/events/308485034336429/?ref=newsfeed

VoxLAB VårFEST varer fra 24. til 26. august og foregår på Sentralen, MIR og Salt.
Festivalen programmerer hovedsakelig nytt vokalrepertoar utviklet av komponister som
jobber med et eksperimentelt vokaluttrykk.

Se hele festivalprogrammet på https://www.facebook.com/events/1033803477364673

---

Grunnet Covid-19 har konserten begrenset kapasitet. Sentralen tar smittevern på det høyeste alvor, og stiller med alle forholdsregler. Ved å kjøpe billett(er) samtykker du til at din kontaktinformasjon lagres i inntil 14 dager etter avholdt arrangement. Informasjonen vil ikke deles med unntak av en eventuell smittesporing.

Obs! Dersom du bestiller 2 eller flere billetter blir du og ditt følge plassert sammen. Det fordrer at dere er fra samme husstand eller har en nær relasjon. Vil man sitte med avstand, må man kjøpe billettene separat.

Velkommen!