Tilbake

Unurban slippfest: Traktor og nyMusikk Innlandet på Sentralen

Friday

24

.

February

2023

19:00

Forstanderskapssalen

Status

0

275

Kjøp billett

TRAKTOR // UNURBAN – SLIPPFEST PÅ SENTRALEN nyMusikk Innlandet utvider stadig nedslagsfeltet for sine arrangementer. Nå har den driftige arrangøren sett seg ut Innlandets sørlige periferi som konsertsted. I februar inntar de og ensemblet Traktor provinshovedstaden Oslo og Sentralen, med en storstilt slippfest av nyinnspilt ny musikk.

Sekstetten Traktor er Innlandets desidert viktigste ensemble for ny musikk, og tok blant annet Innlandspublikummet med storm da de leverte forestillingen Testosteron tilbake i 2018. Samme år begynte planleggingen av prosjektet UNURBAN, og i 2019 bestilte Traktor i samarbeid med nyMusikk Innlandet seks verk av norske komponister. Verkene ble urfremført under Innlandsturneer i oktober 2020 og april 2022, og sist juli ble hele prosjektet spilit inn på legendariske Friscena på Gjøvik. Sven Andréens Klokkereint Studio har markert seg som et studio i særklasse, og har stått for lydfesting av prosjektet, under kyndig ledelse av produsent Eyolf Dale. Sammen skriver de tre størrelsene nå musikkhistorie, når lanseringen av albumet UNURBAN markeres i Forstanderskapssalen 24. februar.

Stine Sørlie, Kaja Bjørntvedt, Agnes Ida Pettersen, Sven Lyder Kahrs, Audun Kleive og Eyolf Dale har på hver sin måte tatt tak i begrepet Unurban og skrevet musikk basert på tematikken. «Her vocabulary was UNURBAN; not that of a person from an urban nor suburban area and it definitely was not the vocabulary used by a person from a rural area; rather that of someone who dwells in a 'gray area' - an area that encompasses all these areas but on another plane of existence. An area or situation in which it is difficult to judge what is right and what is wrong. There are no gray areas in the rules.» (Urban Dictionary) Prosjektet UNURBAN handler først og fremst om tilhørighet, og oppstod pussig nok helt samtidig med den mye omtalte regionreformen. Selv Wikipedia-teksten om Innlandet har blitt til en egen komposisjon i flere deler, der verket Innlandia tar et surrealistisk skråblikk på dagens byråkratiske prosesser. Med begrepet UNURBAN ønsker Traktor å legge til rette for en lytteropplevelse uten normer og regler, slik som i følelsen av å leve eller komme fra et sted som Innlandet.

Vi er stolte over å kunne presentere UNURBAN-prosjektet på CD. Traktor tar leken på største alvor og elsker den musikalske kombinasjonen av søtt, salt og syrlig. For musikerne er Traktor et kollektiv og kreativt laboratorium, deres plass utenfor den vante boksen. Med en unik sound og formidling er Traktor noe helt for seg selv. Det finnes ingen andre ensembler med en så rar og tøff besetning som bratsj, horn, bassklarinett, 2 pianoer og slagverk. Samtidig vil vi påstå at de har noe som passer for alle. Traktor etablerte seg som et samtidsmusikkensemble i 2011. Siden har de stått bak flere kritikerroste produksjoner. Sammensatt av klassiske musikere på svært høyt nivå, har Traktor produsert konserter og scenekunst med stort fokus på innovativ formidling, lekenhet og kvalitet. Bak produksjonene ligger ofte et langt arbeide i idé og konseptutvikling.

Traktor er:
Johannes Skyberg: bratsj og stemme
Morten Kristiansen Jota: bassklarinett og stemme
Nora Hannisdal: horn og stemme
Kristin Fyrand Mikkelsen: piano og stemme
Gunnar Flagstad: piano og stemme
John Ivar Knutzen: percussion og stemme

Innspillingen har blitt gjort mulig med støtte fra Kulturrådet/Norsk Kulturfond, Komponistforeningen og Innlandet fylkeskommune. Stor takk til nyMusikk som er vertskap for kveldens begivenhet!

Alle er velkommen, uansett alder. Ledsagerbevis gjelder.