Tilbake

Triumf att finnas till - Nyskrevet musikk av Silvan Loher til tekster av Edith Södergran

Tuesday

05

.

September

2023

19:00

Forstanderskapssalen

Status

0

265

Kjøp billett

I 2023 er det 100 år siden den bejublede finlandssvenske forfatteren Edith Södergran gikk bort og vi markerer dette med en protrettkonsert med hennes dikt tonsatt av Silvan Loher. I løpet av sitt korte liv rakk hun å skrive kjente dikt som “Dagen svalner”, “Landet som ikke är” og “Triumf att finnas till” og markerte seg som en viktig stemme ved begynnelsen av det forrige århundret.

 Diktene hennes er fulle av paradokser og rommer både hyllest av livet, lengsel etter døden, ekstase og ironi, men også kjærlighet for naturen generelt og katter spesielt. Södergrans poesi har blitt tonsatt mange ganger i ulike formater og tekstene hennes går aldri av moten. 

På denne konserten urfremføres Silvan Lohers splitter nye Södergran-sanger der en rekke av hennes dikt er blitt til stemningsfulle sanger for sopran og klaver. Konserten har fått sin tittel fra et av Södergrans mest kjente dikt: “Triumf att finnes till”. I tillegg får publikum høre musikk for solo klaver og fiolin og klaver - også dette av Silvan Loher. 

Utøvere:

 Linnéa Sundfær Casserly - sopran 

Emil Huckle-Kleve - fiolin 

Thormod Rønning Kvam - klaver 

Om komponisten: 

Silvan Loher er en sveitsisk komponist som har vært bosatt i Oslo siden 2017. Han er utdannet ved musikkhøgskolen i Basel, der han tok sin mastergrad i komposisjon og musikkteori i 2013. Siden har musikken hans blitt fremført i hele Europa, og mange ulike ensembler, festivaler og solister har bestilt verk av ham. I 2022 hadde Loher arbeidsstipend for yngre og nyetablerte komponister fra Kulturrådet. Södergran-prosjetet er et av resultatene av dette året som stipendiat. 

Om utøverne: 

Linnéa Sundfær Casserly er sanger og blokkfløytist som deler tiden sin mellom Oslo og Helsinki. Hun har studert ved Norges Musikkhøgskole og Hochschule für Musik und Theater Hamburg og har spesialisert seg på tidligmusikk og samtidsmusikk. Linnéa synger regelmessig med flere av de profesjonelle korene i Norden og er i tillegg en ettertraktet solist på kirkemusikalske verk og urfremfører jevnlig musikk for sang og blokkfløyte. Linnéa er også i ferd med å etablere seg på samtidsoperascenen og sang høsten 2022 sopransoloen i Kaija Saariahos opera “Only the Sound Remains” på Maillon Théatre i Strasbourg og høsten 2023 urfremfører hun den nye operaen “Det här är ögonblicken” av Tze Yeung Ho. 

Emil Huckle-Kleve begynte å spille fiolin tidlig og markerte seg som en lovende fiolinist i ung alder som vinner i konkurranser som Bristol Rotary og Bath Young Musician of the Year. Han tok sin bachelorgrad ved Royal Academy of Music i London og master på Barratt-Dues musikkinstitutt i Oslo. I løpet av studiene vant han Mica Comberti-prisen for sitt fremragende solospill av Bach. I 2014, mens han fortsatt var masterstudent, ble han ansatt i Oslo-filharmonien, der han fortsatt jobber. Ved siden av sitt virke i Oslo-filharmonien er Huckle-Kleve en ivrig kammermusiker. De siste årene har han også jobbet som komponist, og skrevet både orkestermusikk og kammermusikk. 

Thormod Rønning Kvam er i ferd med å etablere seg som pianist i det skandinaviske toppsjiktet og har et stort engasjement for å fornye den klassiske musikkarven. Opptredener i Londons Wigmore Hall, Hovedscenen i Den Norske Opera, Grünewaldsalen i Stockholm Konserthus og Harpa i Reykjavik utgjør noen av høydepunktene de siste årene. Han er nylig blitt utnevnt til Associate of the Royal Academy of Music - en utmerkelse som gis til alumni som “skaper en forskjell gjennom sitt profesjonelle virke”. Thormod er kunstnerisk leder for Aulaseriene, en kammermusikksatsning med konserter gjennom hele året i Universitetsaulaene i Oslo og Bergen og på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten.