Påfyll

I vinter ønsket vi på Sentralen å bidra med positivt påfyll. Derfor hanket vi inn flinke folk som satt på kompetanse, kunnskap og lidenskap for forskjellige temaer og laget videoserien Påfyll!

I ukene frem mot påsken bød vi på en liten temavideo hver hverdag, og resultatet ble så populært at vi nå lar videoserien ligge ute helt frem mot sommeren!

Scroll deg nedover og få påfyll av kunnskap, energi, inspirasjon og underholdning - på hjemmekontoret eller hvor du måtte befinne deg.

Samuel Barbers fiolinkonsert av Anna Kolby Sonstad

Barbers eneste fiolinkonsert ble skrevet til Iso Briselli i 1939. I de lyriske linjene kan man høre hans inspirasjon fra de sveitsiske fjell, hvor han tilbragte mye tid da han skrev konserten.

Samuel Barber- Fiolinkonsert, op. 14 Allegro Andante Presto in moto perpetuo

Medvirkende: Anna Kolby Sonstad, fiolin , Per Lundberg, klaver

Lag is av gamle bananer med Sandwich Brothers

Visste du at vi kaster 140.000 bananer hver dag, bare i Norge? Og at en tredjedel av all maten (!) som blir produsert blir kastet?

Bananer er jo på sitt beste når de har blitt dypt gule, og Rasheed fra @sandwichbrothers viser deg hvordan du, på et par minutter, kan lage digg, vegansk is av overmodne bananer - redd en myk banan fra matsvinn-døden i dag!

Sandwich Brothers lager økologisk is på Sentralen, og gjennom å bestille is fra dem hjem på døra bidrar du til at unge mellom 18 og 25 år, med flyktningbakgrunn, får sin første jobb i Norge!

Kunst som energikilde

Anders Elvestad fra Blomqvist gir påfyll om kunst. Han snakker om kunst og energi, hvordan det er å leve med kunst og gleden ved å eie kunst.

Anders Elvestad jobber som senior kunstekspert i auksjonshuset. Blomqvist er Norges største markedsplass for kunst, kunsthåndverk, antikviteter, moderne design, smykker og ur. Hver dag legges nye ting ut på nettauksjon og det avholdes fire klassiske auksjoner i året.

Oppdag murgårdenes rike historie

I løpet av en normal hverdag passerer tusenvis av mennesker gjennom Oslos gater. Men har du egentlig sett opp, og lagt merke til alle fasadene og detaljene på bygningene? Bli med kunsthistoriker og foreleser på Universitetet i Oslo, Bjørn Vidar Johansen, på en digital reise gjennom Kvadraturen for å lære mer om Oslos historiske murgårder.

Oslo var Europas hurtigst voksende hovedstad i siste halvdel av 1800-tallet. Murgårdsbebyggelsen som ble oppført i denne perioden er unik, både fordi den er så utbredt, men også fordi den er relativt godt bevart. Våre murbyvandringer retter blikket mot nettopp denne unike bebyggelsen. I denne videoen får du høre mer om arkitektur- og stilhistorien til murgårdsbebyggelsen i Kvadraturen. Se flere av Murbyen Oslos digitale murbyvandringer her

10 tips til å mestre hjemmekontoret med Frilanslivet

I denne videoen gir de to drevne frilanserne Hanna von Bergen og Christina Skreiberg sine beste tips for å mestre hjemmekontoret.

Christina er frilansjournalist, fotograf og forfatter, hun er tobarnsmor og har vært frilanser de siste 14 årene. Hanna er prosjektleder og kulturarrangør og har vært frilanser de siste seks årene. Hanna og Christina lager podkasten Frilanslivet, en podkast om hvordan det er å jobbe for seg selv i medie-, kunst- og kulturbransjen i Norge.

Frilanslivet er en ressurs for alle som driver for seg selv og fungerer som en inspirerende og faglig kanal som gir støtte, kunnskap og underholdning. De intervjuer kjente og ukjente frilansere i kunst- og kulturfeltet om deres arbeidsprosesser, om opp- og nedturer og hva som driver dem. De snakker også med eksperter om alt fra forhandling, målsetting, pensjon, grensesetting og mental helse, samt samtaler med hverandre om egne erfaringer og opplevelser.

Frilanslivet ble lansert i 2018 har siden publisert 100 episoder.

Frilanslivet er støttet av Kulturrådet, Kulturetaten, Fritt Ord, Grafill, Bergesenstiftelsen og NOPA. Sjekk ut podkasten her: www.frilanslivet.no.

Restarters Norway viser hvordan du kan ta vare på tingene dine

I denne Påfyll-videoen viser Kaja og Anine fra Restarters Norway deg hvordan du kan gi litt ekstra kjærlighet til tingene dine. Du får praktiske tips til hva du kan gjøre for at laderen, mobilen og laptopen din varer litt lenger - og fungerer bedre.

Restarters Norway jobber for å skape en kultur for reparasjon. De arrangerer vanligvis Fiksefester for elektronikk, hvor du kan få hjelp til å fikse din ødelagte mobil, PC eller kjøkkenmaskin. De forteller også politikere og bransjen at det må bli lettere og billigere å reparere og at det vi kjøper må leve lenger. Tar vi vare på tingene våre, tar vi vare på naturen.

Sy ditt eget munnbind

Marie Bruce viser oss hvordan vi kan sy vårt eget munnbind!

Baking av pavlova med Tom Victor Gausdal

Gjør deg klar til 17. mai! I denne videoen baker Tom Victor og datteren den velkjente og deilig kaken pavlova. Kaken passer perfekt til 17. Mai - så her får du litt påfyll til å starte planleggingen tidlig.

Motivasjonsboost med coach Tove Mowé

Synes du at dagene er krevende, selvtilliten svekkes og dagene mangler mål og mening? I denne Påyll-videoen får du boostet motivasjonen din.

Tove Mowé har jobbet som sertifisert Coach siden 2011, og bidrar til at sportsutøvere, ungdom og team i næringslivet fremstår tryggere, tøffere og tydeligere. Metodene er basert på blant annet NLP, positiv-, adferdspsykology og nevro-semantikk, som har fokus på å forsterke det som allerede er bra og jobbe trinnvis mot ønsket mål.

Mattips med Tom Victor Gausdal

Fyll på med deilig fiskemiddag! Tom Victor Gausdal lager enkel middag av laks og agurksalat med sin datter. Kjempegodt og kjempeenkelt!