Påfyll

I vinter ønsket vi på Sentralen å bidra med positivt påfyll. Derfor hanket vi inn flinke folk som satt på kompetanse, kunnskap og lidenskap for forskjellige temaer og laget videoserien Påfyll!

I ukene frem mot påsken bød vi på en liten temavideo hver hverdag, og resultatet ble så populært at vi nå lar videoserien ligge ute helt frem mot sommeren!

Scroll deg nedover og få påfyll av kunnskap, energi, inspirasjon og underholdning - på hjemmekontoret eller hvor du måtte befinne deg.

Qigong for nakke, skuldre og rygg - med kort meditasjon for effektiv restitusjon på kontoret

I denne Påfyll-videoen får du øvelser som viser hvordan du kan løse spenninger og ubehag i nakke, skuldre og i ryggsøylen. Her vil du lære korte og enkle qigong-øvelser som kan praktiseres med begrenset plass (for eksempel på kontoret). Jo oftere man trener, jo sterkere og bedre blir effekten.

Ordet "qigong" er et samlebegrep for meditative pusteøvelser som delvis utføres i bevegelse. Begrepet qigong består av to tegn.

Skrifttegnet "qi" blir ofte oversatt med livsenergi eller pust. Skrifttegnet "gong" har betydningen trening eller arbeid.

Qigong betyr derfor "å arbeide med qi (energi)".

Sebastian Bauer er en av de mest kjente qigong-lærerne i Tyskland. Han er sertifisert til å utdanne qigong-lærere, og har undervist tusenvis av deltakere ved kurs og utdanninger i Tyskland, flere europeiske land og USA. I mer enn ti år jobbet han fulltid med qigong i Berlin. Siden 2016 har han bodd og arbeidet i Norge.

Skissering med Hans Gerhard Meier aka @smogdog

Vi håper dette påfyllet vil inspirere deg til å lære et nytt språk, nemlig… skissering!

Hans Gerhard Meier (aka @smogdog) er kunstner og designer, og deltar i den nye bølgen av kreative og kunstneriske mennesker som deler ideer, prosesser og tips på sosiale medier - kjent som Maker-bevegelsen. Prosjektene hans kombinerer digitale og analoge verktøy... som resulterer i lekne prototyper. I tillegg til et tiår med foredrag og løpende workshops, har han mer enn 15 års erfaring som lærer fra Westerdals og for tiden en ansettelse ved AHO Design. Han garanterer deg et mer innholdsrikt liv og en morsommere arbeidshverdag med skissing.

Lag din egen hage med spiselige vekster på taket eller balkongen med Tak for Maten

Tak for Maten av sin kunnskap, og gir deg tips, om hvordan du kan lage din egen hage på taket eller på balkongen, der du kan dyrke spiselige vekster.

Tak for Maten er etablert av Nabolagshager og har en prisvinnende takterasse i Oslo, som også er undervisningssted for arbeidstreningsprogrammet Oslo Living Lab. På takterassen dyrker de urter, grønnsaker, bær og spiselige blomster, og det finnes også bikuber hvor det høstes honning.

Godt fortalt om myr med Sabima

Sabima er en norsk miljøorganisasjon som jobber for å stanse tapet av natur- og artsmangfold. Christian Steel skal berike oss med sin kunnskap om myr!

Naturen holder åpent! Vi trenger små lufteturer i hverdagen. Noen lufter bikkja, noen leverer i barnehage. Andre går fremdeles til kontoret, kanskje til butikken. Hva ser dere på veien? Etter at dere har fått påfyll fra Sabima tror vi dere ser mer natur. Eller brått legger merke til den, i alle fall. God fornøyelse.

Lær å lykkes med grønne inneplanter!

Anders Røyneberg alias @arcticgardener, er plantebokforfatter, agronom og terapeut. Han lærer deg sine beste tips og triks for å stelle med grønne inneplanter, hvordan du kan innrede med planter og hvilken positiv effekt de kan ha på helsen din.


Helt nybegynnerkurs i strikking med Veronika fra Strikkezilla Design

Strikkezilla Design består av Tina & Veronika. De lager strikkeoppskrifter, og selger strikketilbehør på strikkezilla.no.

Har du tenkt i det siste at du ønsker å hive deg på strikketrenden, men at du aldri har holdt i strikkepinner før? I denne videoen vil Veronika lære deg det helt grunnleggende du trenger å vite, for å kunne strikke deg en buff.

Under finner du gratis oppskrift på buffen, som du kan laste ned. Her står det forslag til garn og pinner som du trenger. Lykke til!

Lær å lage pasta med @hipstakokken

I denne Påfyll-videoen lærer Anders Braathen, aka @hipstakokken, deg å lage din egen pasta med kun kjevle - for du trenger faktisk ikke en pastamaskin! Du får i tillegg tips om hvordan du kan lage en rett med din egen pasta! Kanskje det blir pasta til middag i dag?


Sabima forteller om arter med fascinerende egenskaper

I denne Påfyll-videoen forteller Christian fra Sabima om elvemusling, bladskjærermaur, flaggermus, og andre arter med fascinerende egenskaper

Ekte naturglede med Sabima

Ekte naturglede! Dette er virkelig tiden for å lære noe nytt! Ta opp strikking, latteryoga eller utvide eget kjøkken- eller kulturrepertoar. Sabima gir dere i dag et lite innblikk i hvor mye glede man kan få av å lære noe nytt om naturen. Pur naturglede på tur i dag med Tom og Inger altså!

Artsjakt i nærmiljøet med Sabima

Helene kommer for å fortelle om nærnatur og artsjakt, trekker frem særegenheter hos arter du kan finne når du lufter deg selv, barna eller hunden. Med litt ekstra kunnskap får den helt vanlige turen ny verdi.