Påfyll

I vinter ønsket vi på Sentralen å bidra med positivt påfyll. Derfor hanket vi inn flinke folk som satt på kompetanse, kunnskap og lidenskap for forskjellige temaer og laget videoserien Påfyll!

I ukene frem mot påsken bød vi på en liten temavideo hver hverdag, og resultatet ble så populært at vi nå lar videoserien ligge ute helt frem mot sommeren!

Scroll deg nedover og få påfyll av kunnskap, energi, inspirasjon og underholdning - på hjemmekontoret eller hvor du måtte befinne deg.

Motvirk hjemmekontor-kroppen med tøy og bøy!

Blir du hengende mange timer over en skjerm påvirker det kropp og sinn. Sett av noen minutter til å se denne Påfyll-videoen, for å løsne opp!

I dagens Påfyll-video går Mikkel Dahl Lund fra Bedriftsyoga gjennom øvelser for å løsne opp i rygg- skuldre og nakke.

Bli en matredder!

Susanne Nesse fra folkebevegelsen Spis opp maten gis oss et lynkurs og tips til hva vi kan gjøre for å kaste mindre mat, og hva vi kan lage av nesten gammel mat.

Lag is av gamle bananer med Sandwich Brothers

Visste du at vi kaster 140.000 bananer hver dag, bare i Norge? Og at en tredjedel av all maten (!) som blir produsert blir kastet?

Bananer er jo på sitt beste når de har blitt dypt gule, og Rasheed fra @sandwichbrothers viser deg hvordan du, på et par minutter, kan lage digg, vegansk is av overmodne bananer - redd en myk banan fra matsvinn-døden i dag!

Sandwich Brothers lager økologisk is på Sentralen, og gjennom å bestille is fra dem hjem på døra bidrar du til at unge mellom 18 og 25 år, med flyktningbakgrunn, får sin første jobb i Norge!

Ølsmaking - et lite dypdykk i pilsens verden

Pils er verdens mest populære ølstil, men de færreste vet hva en pils faktisk er. Julie Amundsen er utdannet ølkelner og jobber for www.aperitif.no. På 10 minutter lærer hun deg det du trenger å vite om pils. I tillegg får du mulighet til å smake to pils med henne – og finne din favoritt.

Meditasjon med Bertine Zetlitz

Bertine Zetlitz har meditert siden hun var 8 år gammel, og holdt på med yoga i snart 20 år. I 2019 utdannet hun seg til Transcendental meditasjonslærer, og holder nå kurs på Phoenixklinikken i Oslo - i tillegg til jobben som låtskriver og artist. Sjekk ut @bertinez og @phoenixklinikken for mer info.

Vårfiksing av sykkelen med Whee!

Nå går det (heldigvis) mot vår. Tim Tim Halvorsen og Kari Anne Solfjeld Eid fra mobilitetstjenesten Whee! viser deg 3 enkle ting du bør gjøre for å få sykkelen din klar til bruk etter vinteren! Denne Påfyll-videoen gir deg den deilige vårfølelsen!

I tillegg snakker de om hvorfor de mener elsykkelen og spesielt lastesykkelen er i ferd med å forandre byene våre til det bedre.

Qigong for nakke, skuldre og rygg - med kort meditasjon for effektiv restitusjon på kontoret

I denne Påfyll-videoen får du øvelser som viser hvordan du kan løse spenninger og ubehag i nakke, skuldre og i ryggsøylen. Her vil du lære korte og enkle qigong-øvelser som kan praktiseres med begrenset plass (for eksempel på kontoret). Jo oftere man trener, jo sterkere og bedre blir effekten.

Ordet "qigong" er et samlebegrep for meditative pusteøvelser som delvis utføres i bevegelse. Begrepet qigong består av to tegn.

Skrifttegnet "qi" blir ofte oversatt med livsenergi eller pust. Skrifttegnet "gong" har betydningen trening eller arbeid.

Qigong betyr derfor "å arbeide med qi (energi)".

Sebastian Bauer er en av de mest kjente qigong-lærerne i Tyskland. Han er sertifisert til å utdanne qigong-lærere, og har undervist tusenvis av deltakere ved kurs og utdanninger i Tyskland, flere europeiske land og USA. I mer enn ti år jobbet han fulltid med qigong i Berlin. Siden 2016 har han bodd og arbeidet i Norge.

5 små barneaktiviteter som gjør deg glad!

Skuespiller, sanger og latteryoga-instruktør Caroline Støyva Eriksen gir barna 5 morsomme aktiviteter som får dagen til å svinge! Caroline viser hvordan dagen kan bli litt mer gøyal for alle med litt groovy dans, sang og latterøvelser.

Samuel Barbers fiolinkonsert av Anna Kolby Sonstad

Barbers eneste fiolinkonsert ble skrevet til Iso Briselli i 1939. I de lyriske linjene kan man høre hans inspirasjon fra de sveitsiske fjell, hvor han tilbragte mye tid da han skrev konserten.

Samuel Barber- Fiolinkonsert, op. 14 Allegro Andante Presto in moto perpetuo

Medvirkende: Anna Kolby Sonstad, fiolin , Per Lundberg, klaver

10 tips til å mestre hjemmekontoret med Frilanslivet

I denne videoen gir de to drevne frilanserne Hanna von Bergen og Christina Skreiberg sine beste tips for å mestre hjemmekontoret.

Christina er frilansjournalist, fotograf og forfatter, hun er tobarnsmor og har vært frilanser de siste 14 årene. Hanna er prosjektleder og kulturarrangør og har vært frilanser de siste seks årene. Hanna og Christina lager podkasten Frilanslivet, en podkast om hvordan det er å jobbe for seg selv i medie-, kunst- og kulturbransjen i Norge.

Frilanslivet er en ressurs for alle som driver for seg selv og fungerer som en inspirerende og faglig kanal som gir støtte, kunnskap og underholdning. De intervjuer kjente og ukjente frilansere i kunst- og kulturfeltet om deres arbeidsprosesser, om opp- og nedturer og hva som driver dem. De snakker også med eksperter om alt fra forhandling, målsetting, pensjon, grensesetting og mental helse, samt samtaler med hverandre om egne erfaringer og opplevelser.

Frilanslivet ble lansert i 2018 har siden publisert 100 episoder.

Frilanslivet er støttet av Kulturrådet, Kulturetaten, Fritt Ord, Grafill, Bergesenstiftelsen og NOPA. Sjekk ut podkasten her: www.frilanslivet.no.