Påfyll

I vinter ønsket vi på Sentralen å bidra med positivt påfyll. Derfor hanket vi inn flinke folk som satt på kompetanse, kunnskap og lidenskap for forskjellige temaer og laget videoserien Påfyll!

I ukene frem mot påsken bød vi på en liten temavideo hver hverdag, og resultatet ble så populært at vi nå lar videoserien ligge ute helt frem mot sommeren!

Scroll deg nedover og få påfyll av kunnskap, energi, inspirasjon og underholdning - på hjemmekontoret eller hvor du måtte befinne deg.

Lag din egen hage med spiselige vekster på taket eller balkongen med Tak for Maten

Tak for Maten av sin kunnskap, og gir deg tips, om hvordan du kan lage din egen hage på taket eller på balkongen, der du kan dyrke spiselige vekster.

Tak for Maten er etablert av Nabolagshager og har en prisvinnende takterasse i Oslo, som også er undervisningssted for arbeidstreningsprogrammet Oslo Living Lab. På takterassen dyrker de urter, grønnsaker, bær og spiselige blomster, og det finnes også bikuber hvor det høstes honning.

Ekspedisjon elvekant med Sabima

Sabima fortsetter å servere naturglede. Her tar Åsa dere med på tur, til en artsrik elvekant tegnet av Jenny Jordahl. Kanskje finnes en slik elvekant i ditt nabolag også, uten at du har lagt merke til den? Du får greie på hva du kan se og lytte etter når du går langs rennende vann, og ikke minst – du får hilse på den helt fantastiske elvemuslingen som renser litervis med vann for oss og alt som lever i elva, hver dag!

Illustratør: Jenny Jordahl
Foto: Silje Hansen

Oppdag murgårdenes rike historie

I løpet av en normal hverdag passerer tusenvis av mennesker gjennom Oslos gater. Men har du egentlig sett opp, og lagt merke til alle fasadene og detaljene på bygningene? Bli med kunsthistoriker og foreleser på Universitetet i Oslo, Bjørn Vidar Johansen, på en digital reise gjennom Kvadraturen for å lære mer om Oslos historiske murgårder.

Oslo var Europas hurtigst voksende hovedstad i siste halvdel av 1800-tallet. Murgårdsbebyggelsen som ble oppført i denne perioden er unik, både fordi den er så utbredt, men også fordi den er relativt godt bevart. Våre murbyvandringer retter blikket mot nettopp denne unike bebyggelsen. I denne videoen får du høre mer om arkitektur- og stilhistorien til murgårdsbebyggelsen i Kvadraturen. Se flere av Murbyen Oslos digitale murbyvandringer her

Ølsmaking - et lite dypdykk i pilsens verden

Pils er verdens mest populære ølstil, men de færreste vet hva en pils faktisk er. Julie Amundsen er utdannet ølkelner og jobber for www.aperitif.no. På 10 minutter lærer hun deg det du trenger å vite om pils. I tillegg får du mulighet til å smake to pils med henne – og finne din favoritt.

Kunst som energikilde

Anders Elvestad fra Blomqvist gir påfyll om kunst. Han snakker om kunst og energi, hvordan det er å leve med kunst og gleden ved å eie kunst.

Anders Elvestad jobber som senior kunstekspert i auksjonshuset. Blomqvist er Norges største markedsplass for kunst, kunsthåndverk, antikviteter, moderne design, smykker og ur. Hver dag legges nye ting ut på nettauksjon og det avholdes fire klassiske auksjoner i året.

5 små barneaktiviteter som gjør deg glad!

Skuespiller, sanger og latteryoga-instruktør Caroline Støyva Eriksen gir barna 5 morsomme aktiviteter som får dagen til å svinge! Caroline viser hvordan dagen kan bli litt mer gøyal for alle med litt groovy dans, sang og latterøvelser.

Stolyoga med IMPACT Norway

Stiftelsen IMPACT Norway støtter helseprosjekter i flere land i Asia. Med innovative mobile konsepter som sykehusbåt, sykehustog og flytende klinikker når IMPACT ut til de som trenger tilbudet mest.

Kristin H. Oishi er styreleder for IMPACT Norway. Hun er også yogainstruktør, og som et lite bidrag her hjemme under den første korona-nedstengingen, initierte hun «YOGA with IMPACT» - et lavterskeltilbud for donasjonsbasert yoga.I denne Påfyll-videoen tar hun deg gjennom en stolyogasekvens som løser opp i hele kroppen. Perfekt for den som sitter på kontoret hele dagen - man trenger faktisk ikke reise seg fra kontorstolen for å bli med.

Godt fortalt om myr med Sabima

Sabima er en norsk miljøorganisasjon som jobber for å stanse tapet av natur- og artsmangfold. Christian Steel skal berike oss med sin kunnskap om myr!

Naturen holder åpent! Vi trenger små lufteturer i hverdagen. Noen lufter bikkja, noen leverer i barnehage. Andre går fremdeles til kontoret, kanskje til butikken. Hva ser dere på veien? Etter at dere har fått påfyll fra Sabima tror vi dere ser mer natur. Eller brått legger merke til den, i alle fall. God fornøyelse.

Sy ditt eget munnbind

Marie Bruce viser oss hvordan vi kan sy vårt eget munnbind!

Meditasjon med Bertine Zetlitz

Bertine Zetlitz har meditert siden hun var 8 år gammel, og holdt på med yoga i snart 20 år. I 2019 utdannet hun seg til Transcendental meditasjonslærer, og holder nå kurs på Phoenixklinikken i Oslo - i tillegg til jobben som låtskriver og artist. Sjekk ut @bertinez og @phoenixklinikken for mer info.