Fem år som hele Oslos samlingspunkt

Stappfulle næringslivskonferanser, fantastiske konsertopplevelser fra headbanging til harpe, kreative verksted for kultur og innovasjon, og byens diggeste pizza vegg i vegg med gourmethimmelen. Hurra for fem år med Sentralen!

Hva får du om du tar to gamle bankbygg, tilfører en god dose kreativ galskap og involverer en stiftelse med muskler til gjennomføring? Svaret på dette fikk Oslo i mars 2016, da kultur- og samfunnsinnovasjonshuset Sentralen for første gang åpnet dørene for publikum.

Etter en gigantisk rehabilitering av de gamle sparebankbyggene i Tollbugata 30 og Øvre Slottsgate 3, kunne hussjef Martin Eia-Revheim 1. mars 2016 invitere sine første 1 500 gjester til åpningsfest. Resten er som det heter historie. 

Barnefamilienes mekka i sentrum

Fra første dag har scenene og produksjonsrommene på Sentralen vært fylt til randen av publikum fra 0 til 100 år, som har opplevd unge, talentfulle artister, klovnerier, teaterforestillinger, konserter, sommerskoler, sjakkturneringer, dragshow og dans og det meste annet mellom kulturhimmel og jord. Sentralen har ikke minst blitt et sted for barnefamiliene og de unge, akkurat slik ønsket var helt fra starten! Barnas verksted fyller kriker og kroker i huset til randen av småtroll og sydende ståk, når helgens formiddagsro senker seg andre steder i byen.

Huset for de aller største anledningene

Noen av landets beste ensembler og festivaler har Sentralen som sin base, og daglig har det klinget levende musikk, klassisk, jazz, korsang, hiphop og soul, i husets syv flotte saler.

Sentralen har huset Spellemann og P3-Gull, Virtuos og symfonier, alle Haydns strykekvartetter fremført sammenhengende i løpet av 28 timer og konserter med alt fra Mayhem til Ed Sheeran. Der sparebankskrankene i gamle dager tok i mot arbeidere som hentet ut sin hardt ervervede lønningspose, dekkes marmorgulvet i dag av catwalk til fargerike moteshow eller langbord til Norgesmesterskap i ost. 

Foto: Aftenposten

Åpner sine digitale dører for alle

Da dørene ble fysisk lukket av pandemi, åpnet Sentralen sine digitale dører på vidt gap. Startskuddet kom med konsertserien Koronerulling, der 82 konserter av landets beste musikere ble formidlet gratis ut til hele Norge. Artistene fikk også sitt, for publikum strømmet til skjermene og ga frivillig så det monnet for fantastiske konsertopplevelser brakt rett hjem i stua. Med Norges første digitale jazzfestival, digitalfestival med Oslo World og deltakere fra over 60 land og over 300 digitale produksjoner i koronaåret, er Sentralen kommet for å bli som noe mye mer enn en arena for rene fysiske opplevelser.

Møteplassen fra morgen til kveld

Men Sentralen er jo også, så lenge verden tillater det, blitt en av de kjæreste møteplassene for stadig flere i hovedstaden. Med fire av landets beste kokker i spissen, serveres deilig, uformell mat og drikke i kaféen på hjørnet i førsteetasje samt noen av landets ypperste kulinariske opplevelser i Kvadraturens nabolagsrestaurant nummer én. Fra morgen til midnatt kan du oppsøke selskap og liv, eller trekke deg tilbake til en av husets mange stille kroker. Eller trekke ut og nyte uteservering i Øvre Slottsgate og gateteater på varme sommerdager. 

Fremtiden krever solbriller

Som om ikke det var nok, åpner Sentralen i løpet av sommeren landets råeste takterrasse, der gjester kan nyte deilig forfriskninger på en uformell fredag eller feire bryllupet sitt med himmelen som tak. Takterrassen og to nye saler, står klare til husets gjester fra slutten av juli.

Alle som jobber med Sentralen gleder seg som små barn til å gjenåpne huset for fysisk besøk så snart som mulig, og til å slippe inn barnefamilier, ungdom og voksne. Til øvinger, konserter, teater, dans, romantiske dater, kurs og konferanser. Ja, og til stadig flere bryllup! 

De første fem årene har vært en opptur! Men det var bare begynnelsen! Velkommen til Sentralen og til en fortsettelse der ikke en gang fysikk eller fantasi kan sette grensene for den neste store opplevelsen!