Sentralen gir deg påfyll!

Sentralen ønsker å bidra med positivt påfyll i en litt tung tid. Derfor har vi laget en webserie som vi kaller Påfyll, der vi har hanket inn flinke folk som sitter på kompetanse, kunnskap og lidenskap for forskjellige temaer.   

Målet er å gi deg påfyll! Av kunnskap, energi, inspirasjon eller og å gi deg underholdning.

Hver hverdag fremover, byr vi på en liten film, som du kan se på hjemmekontoret, eller hvor du måtte befinne deg.

Håper det faller i smak! Hilsen oss på Sentralen

Fredag 5. mars - Qigong for nakke, skuldre og rygg - med kort meditasjon for effektiv restitusjon på kontoret

I dagens Påfyll-video får du øvelser som viser hvordan du kan løse spenninger og ubehag i nakke, skuldre og i ryggsøylen. Her vil du lære korte og enkle qigong-øvelser som kan praktiseres med begrenset plass (for eksempel på kontoret). Jo oftere man trener, jo sterkere og bedre blir effekten.

Ordet "qigong" er et samlebegrep for meditative pusteøvelser som delvis utføres i bevegelse. Begrepet qigong består av to tegn.

Skrifttegnet "qi" blir ofte oversatt med livsenergi eller pust. Skrifttegnet "gong" har betydningen trening eller arbeid.

Qigong betyr derfor "å arbeide med qi (energi)". 

Sebastian Bauer er en av de mest kjente qigong-lærerne i Tyskland. Han er sertifisert til å utdanne qigong-lærere, og har undervist tusenvis av deltakere ved kurs og utdanninger i Tyskland, flere europeiske land og USA.  I mer enn ti år jobbet han fulltid med qigong i Berlin. Siden 2016 har han bodd og arbeidet i Norge. 

Torsdag 4. mars - Artsjakt i nærmiljøet med Sabima

Helene kommer for å fortelle om nærnatur og artsjakt, trekker frem særegenheter hos arter du kan finne når du lufter deg selv, barna eller hunden. Med litt ekstra kunnskap får den helt vanlige turen ny verdi.

Onsdag 3. mars - Lag din egen hage med spiselige vekster på taket eller balkongen med Tak for Maten

I dagens Påfyll-video deler Tak for Maten av sin kunnskap, og gir deg tips, om hvordan du kan lage din egen hage på taket eller på balkongen, der du kan dyrke spiselige vekster.

Tak for Maten er etablert av Nabolagshager og har en prisvinnende takterasse i Oslo, som også er undervisningssted for arbeidstreningsprogrammet Oslo Living Lab. På takterassen dyrker de urter, grønnsaker, bær og spiselige blomster, og det finnes også bikuber hvor det høstes honning.

Tirsdag 2. mars - skissering med Hans Gerhard Meier aka @smogdog

Vi håper dette påfyllet vil inspirere deg til å lære et nytt språk, nemlig… skissering! 

Hans Gerhard Meier (aka @smogdog) er kunstner og designer, og deltar i den nye bølgen av kreative og kunstneriske mennesker som deler ideer, prosesser og tips på sosiale medier - kjent som Maker-bevegelsen. Prosjektene hans kombinerer digitale og analoge verktøy... som resulterer i lekne prototyper. I tillegg til et tiår med foredrag og løpende workshops, har han mer enn 15 års erfaring som lærer fra Westerdals og for tiden en ansettelse ved AHO Design. Han garanterer deg et mer innholdsrikt liv og en morsommere arbeidshverdag med skissing. 

Mandag 1. mars - baking av pavlova med Tom Victor Gausdal

Gjør deg klar til 17. Mai! I denne videoen baker Tom Victor og datteren den velkjente og deilig kaken pavlova. Kaken passer perfekt til 17. Mai - så her får du litt påfyll til å starte (veldig) planleggingen tidlig. 

Fredag 26. februar - Frihet, Likhet og Brodérskap med Kari-Anne Pedersen

Du tror kanskje at du må kunne være en mester i å brodere? Helt feil – det er bare å sette i gang!

Slik var det før - uansett om du var god eller dårlig til noe, så måtte det bli gjort! Du trenger derfor ikke «riktig» stoff og utstyr for å brodere – du trenger nål og tråd – og så kan du sy på buksa di, eller på en t-skjorte du har, som trenger nytt liv. Her får du inspirasjon til å begynne å broderi, og til å ikke henge deg så veldig opp i resultatet – og heller fokusere på gleden ved broderi. Ønsker du å sette i gang, får du kjøpt det du trenger i din lokale husflid- eller håndarbeidsbutikk

Kari-Anne Pedersen er kulturhistoriker, og drakt- og tekstilansvarlig på Norsk Folkemuseum.

Foto: Helge Brekke

Torsdag 25. februar - Ekte naturglede med Sabima

Ekte naturglede! Dette er virkelig tiden for å lære noe nytt! Ta opp strikking, latteryoga eller utvide eget kjøkken- eller kulturrepertoar. Sabima gir dere i dag et lite innblikk i hvor mye glede man kan få av å lære noe nytt om naturen. Pur naturglede på tur i dag med Tom og Inger altså!

Onsdag 24. februar - Meditasjon med Bertine Zetlitz

Bertine Zetlitz har meditert siden hun var 8 år gammel, og holdt på med yoga i snart 20 år. I 2019 utdannet hun seg til Transcendental meditasjonslærer, og holder nå kurs på Phoenixklinikken i Oslo - i tillegg til jobben som låtskriver og artist. Sjekk ut @bertinez og @phoenixklinikken for mer info.

Tirsdag 23. februar - Lær å lykkes med grønne inneplanter!

Anders Røyneberg alias @arcticgardener, er plantebokforfatter, agronom og terapeut. Han lærer deg sine beste tips og triks for å stelle med grønne inneplanter, hvordan du kan innrede med planter og hvilken positiv effekt de kan ha på helsen din.

Mandag 22. februar - Bli en matredder!

Susanne Nesse fra folkebevegelsen Spis opp maten gis oss et lynkurs og tips til hva vi kan gjøre for å kaste mindre mat, og hva vi kan lage av nesten gammel mat.

Fredag 19. februar - Godt fortalt om myr med Sabima

Sabima er en norsk miljøorganisasjon som jobber for å stanse tapet av natur- og artsmangfold. Christian Steel skal berike oss med sin kunnskap om myr! 

Naturen holder åpent! Vi trenger små lufteturer i hverdagen. Noen lufter bikkja, noen leverer i barnehage. Andre går fremdeles til kontoret, kanskje til butikken. Hva ser dere på veien? Etter at dere har fått påfyll fra Sabima tror vi dere ser mer natur. Eller brått legger merke til den, i alle fall. God fornøyelse.

Torsdag 18. februar - Helt nybegynnerkurs i strikking med Veronika fra Strikkezilla Design

Strikkezilla Design består av Tina & Veronika. De lager strikkeoppskrifter, og selger strikketilbehør på strikkezilla.no.

Har du tenkt i det siste at du ønsker å hive deg på strikketrenden, men at du aldri har holdt i strikkepinner før? I denne videoen vil Veronika lære deg det helt grunnleggende du trenger å vite, for å kunne strikke deg en buff. 

Under finner du gratis oppskrift på buffen, som du kan laste ned. Her står det forslag til garn og pinner som du trenger. Lykke til!

Onsdag 17. februar - Mattips med Tom Victor Gausdal

Fyll på med deilig fiskemiddag! Tom Victor Gausdal lager enkel middag av laks og agurksalat med sin datter. Kjempegodt og kjempeenkelt!

Tirsdag 16. februar - Samuel Barbers fiolinkonsert av Anna Kolby Sonstad

Barbers eneste fiolinkonsert ble skrevet til Iso Briselli i 1939. I de lyriske linjene kan man høre hans inspirasjon fra de sveitsiske fjell, hvor han tilbragte mye tid da han skrev konserten.

Samuel Barber- Fiolinkonsert, op. 14 Allegro Andante Presto in moto perpetuo

Medvirkende: Anna Kolby Sonstad, fiolin , Per Lundberg, klaver

Mandag 15. februar - Latteryoga med fokus på pust og øvelser for hjemmekontor

Bli med å le for bedre helse, humør og immunforsvar. Øvelsene passer spesielt for deg som sitter mye foran dataskjermen. Trenger du et energiløft på hjemmekontoret? Da er latteryoga med Caroline perfekt for deg. 

Caroline Støyva Eriksen ble sertifisert latteryogalærer i India i 2016 av grunnleggeren Dr. Madan Kataria. Siden da har hun ledet latteryoga for ulike grupper som f. eks. bedrifter, seniorer, utdrikningslag og selskaper. Caroline holder også kurs for de som vil bli latteryogaledere, slik at man kan holde egne timer. Til daglig jobber hun som skuespiller og sanger med base i Oslo. Følg henne gjerne på Facebook: Laughteryoga " Groove with Caro.