De neste to ukene feirer Ultima samtidsmusikken over hele Oslo

Den 31. utgaven av Ultima går av stabelen torsdag 15. september. Over ti dager kan du oppleve over 60 ulike arrangementer rundt omkring i hele Oslo, med alt fra konserter, danseforestillinger, teater og kunstutstillinger, til aktiviteter for barn og unge, panelsamtaler og podkaster. På Sentralen skjer det masse under hele festivalen, og her kan du se hva som er på programmet:

Ultima Context 2022: Fire and Furies – Xenakis and Freedom

Start årets Ultima med samtale om Iannis Xenakis sitt verk, Oresteia.

Oresteia av Iannis Xenakis er hovedverket under årets åpningskonsert i Oslo Rådshus. I forkant av konserten blir det samtale på Sentralen om Xenakis' massive mesterverk mellom den britiske forfatteren og programlederen, Kate Molleson, og Ultimas kunstneriske leder, Thorbjørn Tønder Hansen. Moderator for samtalen er Rob Young.

Torsdag 15. september kl. 18:00 i vinterhagen.

Barnas Ultimadag (BUD)

Utvid barnas lyttehorisont gjennom musikalske oppdagelser, kreativ moro og lydopplevelser.

BUD er Ultimas egen samtidsmusikkfest for barn, og blir en fest for øret med musikalsk moro og lydeventyr for barna. Hele Sentralen fylles med ulike forestillinger, aktiviteter, konserter og workshops, og i år er det barna selv som skal sitte i førersetet.

Søndag 18. september kl. 12:00 på hele Sentralen

Noa Eshkol: Workshop & Perfomance

Bli en del av Noa Eshkols eventyrlige kropp-sinn-matrise den 19. og 20. september.

For Noa Eshkol (1924-2007) var hver kroppsdel et instrument, og kroppen et orkester. I to interaktive workshops kan du få oppleve hvordan det er å jobbe med Eshkol-Wachman Movement Notation, og blant annet lære å kroppsliggjøre EWMN-bevegelser. Tirsdag kan du oppleve Eshkol sitt unike koreografiske system i full utfoldelse gjennom en forestilling med medlemmer av Eshkols Chamber Dance Group.

Workshops (avansert) mandag 19. september kl. 10:00 i Gymsalen.
Workshops (amatører) mandag 19. september kl. 16:00 i Gymsalen.
Performance tirsdag 20. september kl. 17:00 i Gymsalen.

Ultima Context 2022: Reverserte roller - barn som komponister

Gratis seminar om barn som komponister, mandag 19. september.

Har barn en annen musikalsk logikk enn voksne? Kan vi lære noe av dem? I dette seminaret ser vi på forestillingen Regnbuehavet, hvor rollene har blitt reversert og barna fra Gamlebyen skole er mentorer for de profesjonelle musikerne under prøvene før konserten. Hva skjer når barn får lov å sette premissene for fremførelsen? Hvordan tenker de på musikk, og hvordan skiller deres tilnærming seg fra de voksnes? Seminaret passer for de som skriver eller spiller musikk for eller med unge mennesker.

Mandag 19. september kl. 14:00 i Forstanderskapssalen.

Tron Talks: Ekko

Med utgangspunkt i Lena Lindgrens bok "Ekko", blandes debatt og live musikk under TronTalks i Marmorsalen.

TronTalks er et festivalkonsept som mikser ny musikk og kunst med diskusjoner rundt filosofi og kreativitet. 19. september er Ultima vertskap for en helt spesiell TronTalks i Oslo, hvor det blir en høyaktull debatt om kunstig intelligens, tech-industriens kamp om oppmerksomhet, og hvordan ny musikk kan reflektere disse temaene tilbake til oss.

Mandag 19. september kl. 19:00 i Marmorsalen.

Ultima Context 2022: Kritikk og kansellering

Gratis paneldebatt om ytringsrommet i scenekunstfeltet.

Norsk kritikerlag og Ultima inviterer til salongen «Kritikk og kansellering», hvor kritikere deler sine opplevelser av ytringsrommet i scenekunstfeltet. Ender kritikere opp med å bedrive selvsensur i frykt for å bli utestengt fra scenekunstfeltet, sosialt så vel som yrkesmessig?

Tirsdag 20. september kl. 16:00 i Forstanderskapssalen

Sonisk Hage I: Akustisk

Oppdag hvordan våre yngste komponisttalenter hører verden, og hvordan kommende generasjons musikk vil høres ut.

Under Sonisk Hage kan du oppleve morgendagens talenter når komposisjonsstudenter ved Norges Musikkhøgskole presenterer sine nye verk. Denne kvelden byr på musikk skrevet for og fremført på akustiske instrumenter og andre objekter.

Onsdag 21. september kl. 17:00 i Forstanderskapssalen

LEMUR: Symphonie Magnétophonique Inspirations

Opplev LEMUR på Stortinget T-banestasjon, Wessels Plass eller i Marmorsalen på Sentralen.

Det urbane landskapet er kilden til dette nybrottsverket for kvartett, elektronikk og hodetelefoner. Prosjektet er det åttende i rekken av LEMUR's arbeider med å rekontekstualisere verker og konsepter fra Europas musikalske kanon. Symphonie Magnétophonique er et verk av den danske komponisten Else Marie Pade, skrevet i 1959. LEMURs tredelte hyllest til Symphonie Magnétophonique finner sted på tre forskjellige steder i Oslo: Et transportknutepunkt, et torg og en konsertsal på Sentralen. Kontrastene mellom disse miljøene, både lydmessig og sosialt, er vevet inn i komposisjonen.

Onsdag 21. september kl. 19:00 i Marmorsalen

Sonisk Hage II: Elektroakustisk

Oppdag hvordan våre yngste komponisttalenter hører verden, og hvordan kommende generasjoners musikk vil høres ut.

Under Sonisk Hage kan du oppleve morgendagens talenter når komposisjonsstudenter ved Norges Musikkhøgskole presenterer sine nye verk. Denne konserten byr på elektroakustisk musikk og hybridverker med både elektroniske og "ekte" instrumenter.

Fredag 23. september kl. 16:30 i Forstanderskapssalen

Elena Perales Andreu & Camila Nebbia: Huella ignorada - Ignored trace

Ingen kvinne er en øy i dette grenseoverskridende Ulysses-prosjektet

Ulysses er en europeisk plattform som skal oppmuntre til samarbeid og promotering av ferske talenter innen ny musikk. Årets Ultima-presentasjon av deltagere i Ulysses-prosjektet er en multimedia-performance som kombinerer lydkunst, tale, bilder og bevegelse. Camila Nebbia og Elena Perales Andreu presenterer en sømløs miks av ord, elektroakustisk og akustisk musikk og bevegelse, der fokus ligger på hvordan forskjellige språk kan møtes og transformeres til en poesi uten grenser.

Fredag 23. september kl. 17:30 i Gymsalen

Pierrot Lunaire med Det Norske Kammerorkesteret og Oslo-Filharmonien

Denne kvelden oppdateres Arnold Schönbergs melodramatiske mesterverk til det 21. århundre.

Den moldovisk-østerriksk-sveitsiske fiolinisten Patricia Kopatchinskaja, også kjent som PatKop, ser det som sin misjon og puste nytt liv og lidenskap, teatralskhet og humor, inn i det klassiske repertoaret. I sin nytolkning av Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire fra 1912 drar hun det originale melodramaet opp til 11. Hun tar selv rollen som den månesyke Pierrot, kledd i et frynsete klovnekostyme. PatKop tilbyr sin egen, høyst personlige tolkning av Schönbergs intrikate iscenesettelser av Albert Girauds dikt. For eksempel dukker plutselig en Strauss-vals opp midt i et av stykkene. "Selve kjennetegnet hennes er å gjøre det velkjente ukjent", skrev avisen The Times om PatKops spennende nytolkninger. Delene for fiolin fremføres av Det Norske Kammerorkesters Cam Kjøll. ​

Fredag 23. september kl. 19:30 i Marmorsalen

Vrede: Musikalske krigsfortellinger med Det Norske Kammerorkester

Battalia, Concerto Funebre, You Know Me From Here og Black Angels står på programmet denne kvelden.

I 2022 skjedde det utenkelige: Krig brøt ut på europeisk jord. I dette spesialprogrammet har Det Norske Kammerorkester valgt ut tre verk fra tre forskjellige århundrer som på hver sin måte formidler angsten, sorgen og sinnet som krigen bringer med seg. Imellom stykkene kommer oberstløytnant Palle Ydsebø til å snakke om kampstrategi og taktikk fra den virkelige verden.

Lørdag 24. september kl. 19:00 i Marmorsalen.

Se fullstendig program for Ultima her.

No items found.