Vanessa Baird, "The Ocean"

Vanessa Baird har utsmykket passasjen utenfor Gymsalen i 4. etasje, Galleriet.

Vanessa Baird (f. 1963) er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole fra 1982 til 1985 og har en MA fra Royal College of Art i London. Hun arbeider hovedsakelig med tegning og maleri på papir, både i små og store formater. Arbeidene hennes er ofte i lyse, harmoniske toner og valører, men med en mørk og urovekkende undertone i detaljrike, surrealistiske eventyrverdener. Baird vant Klassekampens Kulturpris i 2013 og ble tildelt Lorck Shieve kunstpris for 2015.

På Sentralen har Baird valgt å male et veggmaleri i foajeen utenfor Gymsalen. Maleriet er malt direkte på veggen mellom vindusrekken og er ca. 10 meter langt.

Baird har malt havet med horisonten rett over vinduene og sandstrand lengst ned mot gulvet. I vannet flyter mennesker og redningsringer. På stranden er det skylt opp ulike personlige eiendeler; kofferter, sko, smykker og mobiltelefoner. Noen varmer seg rundt et bål, og en jente ser utover havet mot dem som kommer svømmende mot stranda – og mot oss som betrakter verket. Veggmaleriet gir sterke assosiasjoner til den enorme tragedien som utspilles i Middelhavet igjen og igjen, der mennesker risikerer livet på flukt fra krigen i Syria.

I midten av verket er det skrevet ned et dikt:

The stars are not wanted

put out every one,

Pack up the moon and,

dismantle the sun,

pour away the ocean and

sweep up the wood

For nothing now can ever come to

any good.

W.H. Auden 1936