Hanne Friis, “Growing Gold”

Da Hanne Friis besøkte Sentralen første gang, fikk hun en idé om at hun ville lage en skulptur i gull.

Hanne Friis (f.1972) er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim fra 1992 til 1996 innen maleri og skulptur, men er mest kjent for sine skulpturelle arbeider i tekstil. Friis jobber med tidkrevende håndarbeidsteknikker der metervis av tekstil foldes, sys eller vikles sammen til kompakte, organiske skulpturer som gir en opplevelse av vekst og forandring. 

Arbeidene hennes er innkjøpt av flere norske museer og samlinger som for eksempel KODE Bergen, Nordenfjelske Kunstmuseum og Statoil. I de seneste årene har hun markert seg med tekstilverk i flere store utstillinger som på Henie Onstad Kunstsenter (2014), Liljevalchs Konsthall i Stockholm (2014), Lillehammer Kunstmuseum (2013) og i Vigelandsmuseet (2013).

Da Friis besøkte Sentralen første gang, fikk hun en idé om at hun ville lage en skulptur i gull. Ideen springer ut fra både byggets historie som banklokale, der den rommet folks verdier og sparepenger, til det fremtidige kulturbygget som vil romme verdier av en helt annen art.

Om verket sier Friis:
«Med gullfarget tekstil som utgangspunkt, vil jeg lage et åpent verk som kan gi mange ulike og motsetningsfulle assosiasjoner og tanker. Det kan handle om hva verdi er, om å vite prisen på alt, men ikke verdien av noe, eller forskjellen på ekte og uekte vare. Det er ikke gull i alt som glitrer.”

Skulpturen er plassert i foajéområde bak Forstanderskapssalen der gullet formelig vokser ut av området hvor vegg og tak møtes. Som så mange ganger før spiller Friis på ambivalensen mellom det forføreriske og det groteske. Resten av rommet er i rå betong og har et røft uttrykk som står i kontrast til den skinnende og sanselige gullskulpturen.