GLOBAL NIGHTS - Urfremføring av bestillingsverk: BECAYE

GLOBAL NIGHTS - Urfremføring av bestillingsverk: BECAYE

19.00 Marmorsalen

Tilbake til program

Global Nights introduserer for første gang en festivalartist, og det er med stor glede vi har invitert skapende og utøvende kunstner Becaye til å fylle denne rollen. Becaye er et naturlig valg ettersom vi gjennom mange år har samarbeidet med ham om en rekke kunstfaglige tiltak.

Som festivalartist har Becaye fått et nytt bestillingsverkoppdrag av oss. Becaye tar i dette verket utgangspunkt i fulanitradisjoner han vokste opp med. Musikkens særpreg ligger i dens meditative rytmikk og bluesaktig melodilinjer og i tekster som benyttes til å videreformidle blant annet aktiviteter og utfordringer som preger de nomadiske fulanifolkenes hverdag. Med dette som bakgrunn har Becaye forsket i flere musikalske uttrykk som har oppstått i hans møter med ulike sjangre og utøvere gjennom hans mangeårige karriere, mer presist i fusjonen av fulani og jazz, fulani og nordafrikansk gnawamusikk og mellom afrikanske mikrotoner i møte med norske folketoner han tidligere har jobbet med, og som har resultert i verket Diaspora. Som en rød tråd reflekterer her Becaye rundt betydningen av å bære afrikansk identitet i diaspora; i hvilken grad kan musikk – her fulani – være identitetsbærende og samtidig åpne opp for kulturell utveksling mennesker imellom? Med seg har han noen av landets beste utøvere, som hver og én har markert seg gjennom sine tolkninger av både jazz, tradisjonsmusikk og samtidsmusikk fra Afrika og Vesten.

På scenen: Becaye (vokal, gitar, sigarboksgitar), Mariama Astrid Ndure (vokal), Oddrun Lilja Jonsdottir (gitar), Jason

Nemor Harden (saksofon, fløyte, vokal), Sidiki Camara (perkusjon, ngoni).

BECAYE har i snart 30 år vært en sentral utøver på den globale musikkscenen i Norge, og han har turnert mye internasjonalt. Han bærer på en utømmelig kilde av kunnskap og erfaringer, dypt forankret i ulike kulturer. På en virtuos måte evner han å dele sin kunst og livshistorie med oss. Det gjør han gjennom sin musikk og sine tekster og fortellinger fra scenekanten. Becaye er en kunstner i verdensklasse! Becaye er oppvokst i Mauritania og Senegal. Hans musikk har dype røtter i fulanitradisjoner man finner i subsahariske strøk, og som har gitt ham et særegent uttrykk beskrevet som ørkenblues og roots. Becaye har oppnådd renommé som en unik utøver takket være hans selvutviklede gitarteknikk, som sammen med hans stemme utgjør bærende elementer i hans musikk. Tidlig i sin karriere spilte han med store afrikanske artister som Mansuur Seck, Baaba Maal, og senere med blant andre Ali Farka Toure, Steinar Ofsdal, Ablaye Cissoko, Women’s Voice, Kouame Sereba, Haddy N’jie, Unni Løvlid og Rolf-Erik Nystøm. Becaye har utgitt soloalbumene Sibi (2009) og Off Road (2016), et album med utgangspunkt i bestillingsverket med samme navn han gjorde på oppdrag fra Global Oslo Music i 2013.

Få også med deg