Oslo 14 Vokalensemble

Oslo 14 Vokalensemble

19.00 Sentralen

Tilbake til program

OSLO 14 Vokalensemble har siden etableringen i 2014, arbeidet med improvisasjon i ensembleformatet som hovedfokus og utforsker det bevegelige, det eksperimentelle og det improviserte. Ensemblet ønsker å utvide vokalensemble-formatet ved å ta kollektive og solistiske improvisasjonselementer inn i det komponerte, i tillegg til å utvikle nytt repertoar i samarbeid med ulike norske samtidskomponister. 

De er plateaktuelle med debutalbumet "Improvisasjoner, Komposisjoner" som ble utgitt på på NorCD 1. oktober 2016, til gode kritikker. CD-en er et sterkt manifest, der ensembleklang med den menneskelige stemmen blir levendegjort på helt nye og hittil uhørte måter. Ensemblet utfordrer, innsmigrer og strekker klang-grenser i nye retninger, både ved hjelp av improvisasjon og komposisjon.
Oslo14 har tidligere samarbeidet med komponistene/stemmekunstnere: Wenche Losnegård, Susanna, Sofia Jernberg og Lisa Dillan med konsert på Nasjonale Jazzscene i febr i 2016, i tillegg til JøKleBa på Oslo Jazzfestival og Camille Norments lydinnstallasjon: »rapture» på Venezia Biennalen i 2015.
 
Denne kvelden på sentralen, er det bestillingsverk av Jessica Sligter: Two Figures, og Ole Henrik Giørtz: I verste menings tid, som urfremføres, i tillegg til Oslo 14 sine improvisasjoner.

Sangere som deltar på konserten:
 Karoline Ruderaas Albrigtsen
 Bethany Forseth-Reichberg
 Åshild Bergill Hagen
 Ingrid Vik Henriksen
 Lise Hvoslef
 Hanne Kalleberg
 August Kann
 Hanna Nydal
 Lisbeth-Anita Grimsø Olsen
 Giuseppe Creazzo Pantano
 Astrid Elisabeth Pedersen
 Seshen Arts
 Signe Irene Stangborli Time
 Thea Emilie Wang
 Birte Slettevoll
 
 Musikalsk leder Elin Rosseland.
 www.facebook.com/Oslo14vokalensemble
 

_______________________________________
 Litt om bestillingsverkene og komponistene.
 
 Ole Henrik Giørtz:
 "Stykket består av tre skisser - tema om kvinner og religion i vårt samfunn. Musikalsk idè fra den messende lesing av Koranen og vår egen kristne gudstjeneste. Behovet for tekst ble etter hvert tydelig og jeg tok kontakt med min samarbeidspartner fra en rekke tidligere verk, Lars Saabye Christensen om han hadde noen ideer innenfor temaet, og valgte å bruke diktet ”I verste menings tid” fra hans nyeste diktsamling: 'Kargo'. Det er en meget sterk tekst som sa ganske så direkte det jeg hadde lyst til å formidle".
 
 Ole Henrik Giørtz sier at urfordringen å skrive for Oslo 14, som består av en rekke improviserende solister, er å skrive ”åpent”, slik at alle i koret kan få noe å jobbe med. Han har valgt et enkelt tonalt tonespråk, som sangerne får ta så langt ut som de finner naturlig.
 Koret har selv valgt å lese hele teksten, hvilket fullender verket.
 
 Jessica Sligter:
 Komponist og vokalist Jessica Sligter har vært aktiv i Norges eksperimentell musikkmiljø i snart ti år.
 I hennes verk søker Sligter kontinuerlig mot møtepunkter mellom genrer. Hun ga ut blant annet platene 'Fear And The Framing' og 'A Sense Of Growth' (Hubro), roset av kritikere i inn- og utlandet. Stykket hun har skrevet til Oslo 14 heter 'Two Figures’ og er et abstrakt verk som fokuserer på frekvens-bilder laget med 'extended' vokalteknikk. I dette verket isolerer Sligter musikalske elementer tidligere vevet inn i verkene hennes, og viser oss skyggesiden av hennes kunstneriske arbeid. Website: http://www.cargocollective.com/jessicasligter

Få også med deg